Vzhůru do Bruselu!

Bruselské Dny otevřených dveří.
Foto: Michaela Vráželová
úterý 8. července 2014, 10:39 - Text: Milada Hronová

Cenné zahraniční zkušenosti v Bruselu čerpali i v uplynulém akademickém roce studenti univerzity. Stáže zajišťovalo zájmové sdružení právnických osob OK4EU, jehož členem je i olomoucké vysoké učení.

Dva studenti strávili část akademického roku na stáži v Zastoupení Olomouckého kraje v Bruselu. Aktuálně se podařilo zajistit další místo studentovi pedagogické fakulty, tentokrát v České škole bez hranic.

„V této souvislosti bych doporučila spolupráci se všemi Českými školami bez hranic pro studenty pedagogiky, českého jazyka a podobně. Studenti by mohli jezdit do všech zemí, v nichž tyto české školy působí,“ uvedla Michaela Vráželová z OK4EU. Doporučuje i stáže v institucích. Jejich oficiální program na rok 2014 bude k dispozici během letních měsíců tak, aby bylo možné ucházet se o místa v podzimním kole uzávěrek.

Přínos zahraničních stáží si uvědomuje i vedení univerzity. „I když jde o jednotlivce, význam takových aktivit je pro univerzitu neopominutelný,“ uvedla prorektorka Ivana Oborná.

V bruselské kanceláři Zastoupení Olomouckého kraje strávila letní semestr studentka Petra Zmeltová. Stáž hodnotí velmi kladně.

„Zjistila jsem, jak to chodí v regionálním zastoupení, osvojila si práci s komunitárními programy a dozvěděla se podrobnosti o nástrojích a politikách Evropské unie v novém programovém období. Práce v Zastoupení mi umožnila poznat experty, kteří se věnují různým oborům, a zdokonalit se v cizích jazycích,“ řekla Zmeltová. Obdobnou zkušenost doporučuje i ostatním studentům.

Sdružení OK4EU, které zastupuje zájmy Olomouckého kraje při EU, funguje od roku 2010. Univerzita je jedním ze zakládajících členů a studenti se zapojují do přípravy odborných i kulturních akcí, které se v Bruselu konají. Už od roku 2004 navštěvují semináře a konference v evropských institucích a doprovázejí návštěvy z regionu. Kromě jiného sledují aktuální dění v Evropské unii, vývoj vybraných evropských politik a seznamují se s dotačními tituly Evropské komise. Zastoupení navázalo v letošním roce spolupráci i s Českým centrem v Bruselu a s Českou školou bez hranic.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.