Výzkumníci na postdoktorských pozicích představili výsledky své práce

O svém výzkumu na konferenci hovořil i postdoc Paweł Znojek.
Foto: Martina Šaradínová
čtvrtek 23. ledna 2014, 12:48 - Text: Martina Šaradínová

Mladí akademici, kteří se díky projektům POST-UP a POST-UP II věnují výzkumu i výuce na postdoktorských pozicích, prezentovali dnes a ve středu svoji práci na první konferenci obou projektů. Jelikož se do nich zapojilo všech osm fakult, na konferenci se hovořilo o Ramanově spektroskopii, nanočásticích, enzymech, rostlinných hormonech, ale i o výzkumu moravské německé literatury či volební polarizaci v České republice.

„Cílem projektů je podpořit postdoktorské pozice, pro něž Česká republika moc možností financování nemá. Podmínky, které projekty nabízí, nám pomohly udržet mladé výzkumníky. Vytvořili jsme zhruba sto dvacet pozic. Tolik míst pro postdoky by si univerzita jinak nemohla dovolit. Druhým úkolem je podpořit větší propojení a interdisciplinaritu pracovišť,“ uvedla prorektora a hlavní řešitelka obou projektů Jitka Ulrichová.

Kromě výzkumu se absolventi doktorských studijních programů věnují také výuce, absolvují nejméně tříměsíční zahraniční stáž a zkušenosti mohou získávat i na zahraničních konferencích. Jejich úkolem je také publikovat v odborném tisku. Každý postdoc má svého mentora, který mu pomáhá v profesním růstu.

Potřebná konkurence zvenčí

Více než polovinu postdoktorských pozic museli obsadit zájemci, kteří ukončili své doktorské studium mimo univerzitu. „Na základě výběrových řízení se k nám dostali lidé, kteří i pro naše absolventy znamenají konkurenci. Vědí, že se musí snažit, aby obstáli. Díky zahraničním účastníkům je naplněn i princip internacionalizace,“ uvedla Ulrichová.

Účastníci konference představovali na přírodovědecké a právnické fakultě svá bádání, ještě konkrétnější výstupy budou moci prezentovat na druhé konferenci projektů, která se plánuje na jaro příštího roku. „Velmi se mi líbilo, že účastníci konference vedli interdisciplinární diskuze. Například absolventi doktorských studijních programů z fakulty tělesné kultury debatovali s kolegy z filozofické fakulty a bylo to zajímavé,“ doplnila Ulrichová.

Výzkumníky obohatí stáže v cizině

Konference se zúčastnil i postdoc Daniel Dostál z katedry psychologie. „Díky projektu jsem mohl zůstat pracovat na katedře. Druhou pozitivní skutečností je to, že zhruba za tři týdny odlétám do Spojených států, kde budu sedm měsíců pracovat u Gregory Feista. Je to jeden z předních výzkumníků v oblasti kreativity, což je téma, jemuž se věnuji. Je to pro mne životní šance, bez projektu by se to nikdy nepodařilo,“ uvedl Dostál.

Ivo Frydrych z Ústavu molekulární a translační medicíny lékařské fakulty považuje za největší přínos projektu možnost spolupráce s dalšími postdoky. „Mnozí z nich jsou ze zahraniční, takže přinášejí svoje know-how z předešlých působišť. Vzájemná kooperace, předávání zkušeností a vytvoření týmu, který může dosáhnout více než jednotlivec, je to nejpodstatnější,“ domnívá se Frydrych.

Evropský projekt POST-UP byl zahájen v červenci 2012 a pokračuje do konce června 2015. Jeho dotace činí 188,6 milionu korun. Projekt POST-UP II, který svého předchůdce doplňuje, získal podporu téměř 192 milionů korun. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.