Výzkum egyptských hrobek je zajímavý i nebezpečný

Po přednášce došlo i na malou autogramiádu.
Foto: Martin Višňa
středa 29. května 2013, 07:12 - Text: Martin Višňa

Kavárna Mezi Světy se včera prostřednictvím fotografií přenesla doprostřed egyptské archeologické lokality Abúsír. Práci a nejnovější objevy českých egyptologů představila posluchačům Science Café legenda tohoto oboru, profesor Miroslav Verner.

„Abúsír je v současnosti vlajkovou lodí nejen české egyptologie, ale archeologie vůbec. Zároveň je zřejmě největší archeologickou koncesí udělenou v Egyptě zahraniční expedici,“ uvedl Verner, který na úvod své přednášky vzpomněl počátky Českého egyptologického ústavu spojené se jmény dalších významných person oboru, Jaroslava Černého a Zbyňka Žáby.

Čeští odborníci v lokalitě Abúsír, která se rozprostírá dvacet kilometrů jižně od Káhiry, před nedávnem objevili hrobový komplex princezny Sheretnebty, který tvoří dvůr s dochovanými sloupy a řada skalních hrobek, v níž byli pochováni vysocí hodnostáři říše. Komplex je starý přibližně 4500 let.

Zatímco však o samotné princezně toho egyptologové zatím příliš nevědí, skalní hrobky vydaly zajímavé poklady. „Český tým tu objevil unikátní soubor soch tehdejší vládnoucí elity. Hrobky sice v minulosti přilákaly zloděje, ale ti se zajímali jen o zlaté předměty. Sochy jim sloužily maximálně jako kladiva,“ komentoval Verner významný objev.

Zároveň však podotknul, že při výzkumu egyptologové pociťují nejen radost ze zajímavých nálezů. „Výzkum skalních hrobek je docela nebezpečná práce, protože hrobky jsou často vybudovány i v několika patrech a skála je v takových místech nestabilní nebo narušená,“ dodal Verner.

A do práce archeologů zasahují také zloději a rebelové, přičemž velké rabování v době takzvaného arabského jara v roce 2011 mají čeští odborníci v živé paměti. „V české koncesi došlo k rabování staroegyptských památek na zhruba dvě stě místech. Všechny významnější nálezy se ale hned odvážely, takže nenašli v našich skladech nic cenného. Trvalo ale dlouho, než jsme dali všechno do pořádku,“ vzpomněl egyptolog.

Teď už má český tým svůj hlídaný sklad, ovšem co chvíli se prý z různých stran naleziště ozývá střelba.

Takto nevesele zakončil Miroslav Verner, jenž vedl českou výpravu v Egyptě do roku 2010 a nyní se věnuje hlavně vědecké práci. Archeologické téma přivábilo na šest desítek hostů. Někteří z nich si s sebou přinesli i výtisky Vernerových knih, které jim profesor po krátké diskusi podepisoval.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.