Výuka právnické němčiny v praxi

Pozvání na březnový workshop přijal i Ingo Koschenz, státní zástupce z Cottbusu.
Foto: PF UP
středa 23. března 2016, 09:45

Pomyslnou třešničkou na dortu a završením jedinečného projektu zaměřeného na inovativní výuku odborného německého jazyka na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci s názvem „Simulierte Hauptverhandlung“ (aneb simulované soudní jednání v němčině) byl workshop uskutečněný dne 1. 3. 2016, příznačně v učebně rotunda, jež je svým zařízením koncipována jako skutečná soudní místnost.

První část tohoto inovativního projektu se však uskutečnila již v průběhu zimního semestru. Dne 9. 12. 2015 měli studenti PF UP v Olomouci v rámci seminární výuky předmětu 2. odborný cizí jazyk - němčina pod vedením Mgr. Renaty Klčové jedinečnou příležitost vyzkoušet si, jaké je to být klíčovými aktéry hlavního soudního líčení probíhajícího na základě německého trestního práva procesního (tzn. za aplikace aktuálního znění německého trestního řádu).

V roli soudce (resp. soudkyně), státního zástupce, obžalovaného, obhájce (resp. obhájkyně) nebo poškozeného tak zúčastnění studenti mohli efektivně spojit příjemné s užitečným, jelikož kromě procvičení si nabytých znalostí z odvětví trestního práva hmotného i procesního našich západních sousedů tato aktivita mohla být pro některé z nich i neoficiální zkouškou pro výkon potenciálního budoucího povolání.

V rámci předposledního semináře zimního semestru před vánočními svátky tak po menší přeměně učebny Malý sál 1 na provizorní soudní síň proběhlo po vzoru německého seriálu „Richterin Barbara Salesch" soudní přelíčení týkající se trestního činu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, v němž studenti rozdělení do dvou skupinek měli možnost zúročit svoji seminární i domácí přípravu monologů a dialogů jednotlivých rolí týkajících se tohoto zpestření výuky právnické němčiny.

V úvodu tohoto článku zmíněný závěrečný březnový workshop pak proběhl za účasti jedinečných hostů, kteří se ve svých právnických profesích dennodenně setkávají nejen s pro projekt relevantním trestním právem, ať už v jazyce českém nebo německém. Pozvání přijali státní zástupce při státním zastupitelství v braniborském městě Cottbus Ass. jur. Ingo Koschenz, Mag. rer. publ., státní zástupce Okresního státního zastupitelství v Litoměřicích JUDr. Josef Zronek a právní čekatelka v rámci téhož státního zastupitelství Mgr. Petra Vorlíková.

Celý bilingvní seminář (kromě němčiny se hovořilo rovněž v češtině, jelikož dr. Koschenz kromě svého mateřského jazyka s přehledem plynně hovoří rovněž francouzsky, polsky, rusky a v neposlední řadě česky!) byl schematicky rozdělen do dvou bloků. První část proběhla interně pro studenty právnické němčiny jako druhého odborného cizího jazyka, kteří se tak tímto vrátili do svých rolí připravených z cvičného simulovaného soudního přelíčení uskutečněného v zimním semestru. Zároveň měli možnost vyslechnout přínosné praktické poznatky a odborné komentáře především ze strany dr. Koschenze, obohacené rovněž o specifické právní formulace v jednotlivých částech soudního jednání v trestní věci, charakteristické pro německy mluvící země.

Část navazující byla otevřená pro všechny zájemce z řad studentů PF UP zajímající se o materii trestního práva procesního, její aplikaci v praxi a komparaci stávající úpravy německé s českou. Jelikož kromě proděkana pro zahraniční záležitosti PF UP JUDr. Martina Faixe, Ph.D., MJI převzala nad tímto projektem odbornou záštitu i Mgr. Renata Klčová z Katedry jazyků PF UP, byly pro účastníky její zásluhou připraveny zajímavé interaktivní skupinové aktivity spojené s výše zmíněnými problematikami.

Roman Zapletal, student 3. ročníku PF UP


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.