Výstavy k projektu Jsme ze stejné planety 2

Dvě výstavy v Praze představí projekt z Velké Bystřice.
Foto: Alžběta Smejkalová
pátek 29. ledna 2016, 08:55

Fotoreportáž z podzimního zakládání mezinárodního parku ve Velké Bystřici a uvedení plánů projektu Jsme ze stejné planety 2 na letošní rok slibují výstavy, které jsou plánované na přelom ledna a února v Praze. Součástí obou expozic bude i fotografický cyklus Jindřicha Štreita, který stál na začátku celého projektu.

Zahájení první výstavy proběhlo v úterý 26. ledna v prostorách Amerického centra. Výstavu společně zahájili fotograf Jindřich Štreit, americký velvyslanec J. E. Andrew Schapiro, zástupci Charity ČR a členové spolku Jsme ze stejné planety. O dva týdny později, tentokrát ve středu 10. února, bude slavnostní vernisáží uvedena výstava v Institutu Cervantes.

,,Prostřednictvím obou výstav chceme zrekapitulovat, co se nám v uplynulém roce podařilo zrealizovat a zároveň uvést naše plány pro letošní rok,” komentuje připravované expozice Josef Janeček ze spolku Jsme ze stejné planety. Expozice instalovaná v Americkém centru provede návštěvníky založením parku a piknikovým dnem, který byl uspořádán 26. 9. 2015 ve Velké Bystřici u Olomouce. Vzniklo zde unikátní místo, kde 29 stromů reprezentuje 29 národností a hlavně lidských příběhů migrantů, které na svých fotografiích zachytil právě Jindřich Štreit. ,,Větší část výstavy připravené pro Americké centrum tvoří fotografie pořízené během loňské výsadby parku. Jejich autory jsou studenti olomoucké České fotoškoly Svatopluka Klesnila,“ dodává Hana Bělařová.

Velkorysejší prostory Institutu Cervantes umožňují prezentovat úplný cyklus fotografií Jindřicha Štreita. Ten bude doplněný opět o fotografie studentů Svatopluka Klesnila. Návštěvníci tak budou moci nahlédnout do životů lidí, kteří z různých důvodů odešli ze svých domovů a jako svou novou vlast si vybrali Českou republiku. Co je k této životní změně vedlo a jak snadné nebo obtížné pro ně bylo přijmout Českou republiku za svůj nový domov, se návštěvník dozví z doplňujících textů k fotografiím.

,,Každý z nás má kořeny ve své vlasti. A když se přestěhujete do jiné země, musíte se vypořádat s pocitem jakési rozpolcenosti. Chtěli jsme pomoci ‚našim cizincům‘ zapustit kořeny v zemi, kterou přijali za svůj nový domov. Sázené stromy a jejich kořeny symbolizují nalezení nového domova a pocit sounáležitosti,” doplňují organizátoři výstavy.

Park, který ve Velké Bystřici pomohli vytvořit, má být místem, kde se bude scházet široká veřejnost a jednou ročně zde proběhne piknikový den, během něhož se představí zvyklosti jednotlivých národů.

Organizátoři výstavy během vernisáže sdělí datum připravovaného piknikového dne, představí zemi, které bude tentokrát věnován a konkrétní doprovodný program akce.

Aktuality k projektu jsou pravidelně zveřejňovány na webových stránkách (ZDE) nebo facebookovém profilu (ZDE).

Alžběta Smejkalová


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.