Výstava o Janu Zajícovi dorazila do Plzně

Jan Zajíc – pamětní deska na Václavském náměstí v Praze.
Foto: Luděk Kovář
středa 4. února 2015, 09:15 - Text: Pavel Konečný

Univerzitní knihovna Západočeské univerzity v Plzni hostí ve svých prostorách po celý únor putovní výstavu věnovanou Janu Zajícovi, který se v únoru 1969 upálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Výstavu připravili studenti šumperského gymnázia.

Putovní výstava přináší autentický pohled na člověka, jenž po vzoru Jana Palacha vyhlásil válku normalizačnímu kolaborantskému režimu a obětoval svůj život boji za svobodu a demokracii. Studenti šumperského gymnázia se pokusili svou perspektivou zachytit a pochopit podstatné okolnosti tohoto skutku a životní příběh Jana Zajíce srozumitelně předložit svým vrstevníkům.

„Základním motivem výstavy je snaha přiblížit jeho osobnost a myšlenkový svět. Vykresluje rodinné zázemí vítkovského občana a studenta šumperské průmyslovky, ale nabízí také podstatnou část jeho básnické tvorby, která odhaluje autorovo nitro a osobitý duchovní rozměr,“ uvedla Sylva Řehořová z univerzitní knihovny.

Výstava se zabývá rovněž činem samotným: cituje dopisy na rozloučenou, zrcadlí atmosféru pohřbu a sleduje mediální odezvu na Janův akt nejvyššího sebeobětování. Opomenuty nejsou informace o následcích události pro celou rodinu i o tom, jak se Janova památka připomíná v současné době. Širší historické souvislosti zajišťuje prostor věnovaný srpnové okupaci a období normalizace.

Ve vstupní hale nové budovy Univerzitní knihovny Západočeské univerzity výstava vydrží do 27. února.

 

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.