Vyšla antologie o internetovém umění

Nová antologie se zabývá internetovým uměním.
Foto: Dominik Gajarský
pondělí 26. října 2015, 11:00 - Text: Ivana Pustějovská

Vyšla první česká ucelená antologie o internetovém umění. Publikaci „#mm net art “ vydala ve své knižní edici Přehlídka animovaného filmu Olomouc (PAF).

Publikaci sestavila jako editorka Marie Meixnerová, doktorandka katedry výtvarné výchovy pedagogické fakulty, která se fenoménu internetového umění systematicky věnuje. Tato kurátorka a teoretička, absolventka anglické filologie, filmové vědy a komunikačních studií na UP, se na antologii i sama autorsky podílela.

„Net art je umění internetové. Je to umění, které vzniká na internetu a pro internet a nelze ho jinak vnímat nebo se na něj jinak dívat než na internetu,“ vysvětluje Marie Meixnerová a dodává, že za více než pětadvacetiletou historii se toto umění značně proměnilo, stejně jako prošly vývojem způsoby teoretického, kritického i autorského uvažování o něm. „Snažili jsme se naznačit tento posun. Mým cílem bylo reflektovat net art z odlišných perspektiv: dobové umělecké manifesty střídají dobové i pozdější teoretické reflexe, dnes již kanonické práce předních zahraničních odborníků doplňují původní studie českých autorů. Publikace vznikala ve spolupráci a po konzultaci s řadou českých a zahraničních odborníků, kurátorů, teoretiků i umělců,“ dodává editorka a přiznává, že výběr zahrnutých umělců se odvíjí od její vlastní zkušenosti. „Zabývám se tímto médiem už od roku 2011, a to nejen teoreticky, ale také jako kurátorka a umělkyně. Proto i v předmluvě čtenáře upozorňujeme, že výběr je dán na základě jistého autorského pohledu. A navíc, i titul, ona dvě -  mm - v názvu, odkazují na mé jméno,“ dodává.

Antologie, která je rozčleněna do pěti tematických okruhů odvozených od významných momentů ve vývoji internetového umění, je určena jak pro odbornou veřejnost, která se o tento druh umění zajímá, tak i pro studenty, kteří chtějí do této oblasti teprve proniknout.

Vychází v české i anglické verzi. „Anglická bude mít premiéru 6. listopadu v New Yorku, prezentace českého vydání bude na našem festivalu v prosinci v Olomouci, “ dodává Marie Meixnerová.

PAF se věnuje širokému pojetí fenoménu animace v kontextu kinematografie a vizuálního umění. Kromě každoročního čtyřdenního festivalu, který má mezinárodní renomé, pořádá v průběhu roku přibližně čtyřicet dalších akcí po celém světě a věnuje se vlastní ediční řadě publikací Edice PAF. Čtrnáctý ročník přehlídky bude v Olomouci od 3. do 6. prosince.  Pro letošní dramaturgii jsou podle pořadatelů klíčové především programové sekce „Divoká šedesátá“ a „Animace animace.“

Více o festivalu ZDE.

 

 

 

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.