Vymazat špatné vzpomínky? Xenonem

Ilustrační foto: Freeimages
pátek 29. srpna 2014, 10:37 - Text: Kateřina Černohorská

Odborníci z americké Harvardovy univerzity se zaměřili na léčbu problémů s pamětí a posttraumatické stresové poruchy (PTSP), která postihuje lidi po negativních psychických či fyzických zážitcích.

„Zjistili jsme, že plyn xenon je schopný zredukovat vzpomínky na traumatické prožitky,“ vysvětlil Edward Meloni, který se výzkumu zúčastnil. Společně s kolegy zkoumal, zda je možné použít menší koncentraci xenonu ve chvíli, kdy dochází k rekonsolidaci vzpomínek, což je stav, v němž se vzpomínky reaktivují a stávají se méně odolnými vůči případné úpravě.

„Z předchozích výzkumů už víme, že pokaždé, když člověk vyvolá emotivní vzpomínku, mozek ji ‚přeuloží‘, jako by to byla vzpomínka nová. Na základě této znalosti jsme se rozhodli zjistit, jestli by bylo možné celý proces díky včasné aplikaci xenonu pozměnit,“ vysvětlil postup Meloni.

Výzkumníci se zaměřili na zkoumání PTSP u krys. Ty při pohybu v nebezpečné oblasti několikrát utrpěly zranění nohou, proto se později při chůzi na tom samém místě bály a našlapovaly opatrněji. Po užití xenonu ovšem krysy na svá traumata zapomněly a hýbaly se opět neohroženě.

„Na rozdíl od ostatních léků či drog je xenon schopný dostat se z mozku velmi rychle, proto bychom jej pravděpodobně mohli používat i u lidí. Xenon navíc lékaři běžně používají při léčbě jiných onemocnění,“ doplnil Meloni.

Odborníci nyní plánují podrobnější výzkum účinků plynu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.