Výjezdy studentů do zahraničí komplikují zpožděné dotace Evropské komise

Ilustrační foto: Marek Otava
pondělí 30. června 2014, 13:08 - Text: Lenka Skácelíková, Velena Mazochová

Téměř čtyři stovky studentů univerzity nemá jistotu, kdy a za jakých podmínek odjede na zahraniční studijní pobyty. Komplikace způsobilo zdržení podpisu grantových smluv mezi Evropskou komisí a národními agenturami programu Erasmus.

V srpnu a září by mělo na studijní pobyt odjet v rámci programu Erasmus Plus zhruba 340 studentů. Ve stejném období by měly tři desítky studentů vyrazit také na pracovní stáž. Do této chvíle však není jasné, zda evropské peníze na podporu těchto výjezdů obdrží univerzita včas.

„Problém je v tom, že studenti by měli dostat finanční podporu před odjezdem, protože na začátku studijního pobytu mají největší náklady. Pokud univerzita nedostane finance včas, bude muset pobyty studentů předfinancovat,“ uvedla vedoucí oddělení mezinárodních vztahů Yvona Vyhnánková.

Podle rektora Jaroslava Millera je na tuto možnost univerzita připravena. „Do doby uzavření grantové smlouvy s Národní agenturou zajistí univerzita financování studentských pobytů z vlastních zdrojů tak, aby zahraniční mobilita, kterou považuji za klíčovou aktivitu, nebyla ohrožena,“ uvedl k aktuální situaci Miller.

Vedení univerzity se tak zároveň připojilo k požadavku Univerzity Karlovy na urychlené jednání Evropské komise. Podle jejího sdělení by k podpisu grantových smluv s vysokými školami mělo dojít až v době od konce června do poloviny července 2014.

„Teprve pak budou moci národní agentury podepisovat grantové smlouvy s univerzitami, přičemž finanční prostředky na realizaci zahraničních pobytů programu Erasmus Plus budou univerzitám převedeny do 30 dnů po podpisu této smlouvy. Reálně se tak dá očekávat, že české vysoké školy obdrží evropské prostředky na zahraniční mobility programu Erasmus v průběhu srpna,“ uvedl ve veřejném prohlášení rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Studenti Univerzity Palackého vyjíždějí téměř do všech zemí Evropské unie buď na jeden semestr, nebo na celý akademický rok. Situace je kritická především pro ty, kteří plánují na podzim vyjet do skandinávských zemí. Semestr zde začíná už ve druhé polovině srpna a zároveň jde o nejdražší země.

Program Erasmus+ je nástupcem programu LLP Erasmus; navazuje na něj pro období let 2014 až 2020. Vysokým školám ale pro „rozjezd“ nového programu zatím chybí projektová dokumentace i metodické pokyny pro administraci.

Univerzita je do programu Erasmus zapojena od roku 1998. Za tuto dobu vycestovalo více než 5000 studentů do 29 evropských zemí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.