Vydejte se s Větráním na hanácký Mont Blank

Účastníci loňského výstupu na Kosíř pod rozhlednou.
Foto: Martin Višňa
středa 14. října 2015, 14:00 - Text: Martin Kučera

Turistická série Větrání, kterou pod hlavičkou webu Radost z pohybu organizují na fakultě tělesné kultury, vstupuje do svého druhého ročníku. Tuto sobotu si můžete společně s dalšími příznivci nenáročné turistiky vyjít na Velký Kosíř alias hanácký Mont Blank. 

„Loňský výstup je dosud nejúspěšnější výlet, který jsme za uplynulý rok uspořádali. Zúčastnilo se jej 28 lidí. Pokud bude přát počasí, a že zatím podle předpovědi má, věřím, že nás bude víc. Přece jen je Kosíř nenáročný vrchol, a kdo by si nechal ujít táborák v podzimní krajině ve společnosti takové krásky, jako je kosířská rozhledna,“ uvedl organizátor výletu Martin Višňa.

Zatímco vloni turisté na Kosíř zamířili ze Slatinek, letos putování k rozhledně na vrcholu začne na vlakovém nádraží v Drahanovicích. „V plánu je zhruba jedenáctikilometrová trasa, zčásti vedená po zelené turistické značce a zčásti po naučné stezce, která provází kosířskými zajímavostmi. Zastavíme se ale i u Černé věže v Drahanovicích nebo se podíváme do lázeňského areálu ve Slatinicích,“ dodal Višňa.

Sraz turistů je v 8:30 na vlakovém nádraží Olomouc - město, mimoolomoučtí účastníci se mohou připojit v Drahanovicích po 9. hodině po příjezdu vlaku ze Senice na Hané. Návrat do Olomouce je v plánu v průběhu odpoledne, nejpozději však autobusem s odjezdem v 16 hodin ze Slatinic. Cesta vyjde dohromady na zhruba 60 korun, vstupné na rozhlednu činí 20 korun. Pořadatelé doporučují vhodné oblečení, něco na zahřátí a párek na opečení s sebou. Zájemci si budou moci vypůjčit na cestu krokoměry pro změření cesty. 

Přestože je turistická sezona u konce, Větrání zahájí výstupem na Velký Kosíř svůj druhý ročník. První výlety se uskutečnily právě vloni na podzim s cílem nabídnout zejména studentům Univerzity Palackého možnost seznámit se s podobně laděnými kolegy a poznat ne vždy obecně známé zajímavosti střední Moravy. Dosud se uskutečnilo patnáct pěších výletů o celkové délce 145 kilometrů, na které vyrazilo celkem 103 turistů. 

Během letošního podzimu jsou v plánu kromě Kosíře ještě další tři putování: v sobotu 31. října se půjde z Městečka Trnávky přes Peklo do Moravské Třebové, o dva týdny později se turisté vydají mezi sopky Bruntálska a poslední listopadovou sobotu cesta povede po kraji Hané ze Stražiska do Náměště. Informace ke všem výletům najdete na www.radostzpohybu.cz


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.