Vojenský obor na Karlově univerzitě slaví 60 let

Ilustrační foto: Freeimages
pátek 19. září 2014, 14:04 - Text: Jana Procházková

Pro návštěvníky Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy bude 24. září připraven speciální program v rámci oslav 60. výročí založení vojenské tělovýchovy. Studenti oboru předvedou ukázky boje zblízka a záchrany člověka v krizových situacích. Další z nich se slaní z helikoptéry, v areálu přistane také několik parašutistů.

Obor vojenská tělovýchova na Karlově univerzitě vznikl v padesátých letech v souvislosti s tehdejší politickou situací. „Každá válka ukáže, že na ni nejste dostatečně připraven. Když ve válce někdo uspěje více a někdo méně, ptáte se proč. Tělesná zdatnost vojáků je v tomto ohledu důležitá. V padesátých letech proto armáda volala po tom, že je třeba vyškolit odborníky pro tělesnou přípravu. A protože v té době vznikl Institut pro tělesnou výchovu a sport, otevřel se při něm i vojenský obor,“ vysvětlil vedoucí katedry vojenské tělovýchovy Lubomír Přívětivý.

Cílem je připravit studenty na řízení a vedení služební tělesné výchovy v armádě. Studijní program je stejný jako pro civilní studenty jednooborové tělesné výchovy a sportu. Navíc jsou vojenské předměty a výcvik. Posluchači se mimo jiné učí, jak vytvářet pohybové a tréninkové programy pro vojáky, osvojují si pravidla správné rehabilitace a regenerace. Kromě toho absolvují i kurzy přežití v extrémních situacích. 

„Psychicky i fyzicky nejnáročnější jsou letní a zimní kurzy, během kterých studenti tráví několik dní venku. Ve dne v noci jsou vystaveni velkému tlaku, mají nedostatek spánku, jídla, pití, musejí plnit různé náročné úkoly. I když se nikdy nepodaří přesně namodelovat situaci, jaká je například v Afghánistánu, jde o to je výcvikem co nejvíce přiblížit situacím, do kterých se mohou reálně dostat,“ dodal Přívětivý.

Studenti absolvují kurzy vedené ve výcvikových střediscích fakulty i Armády České republiky. Krátkodobý výcvik nebo stáž si mohou zkusit i v zahraničí, například v Belgii nebo v Rakousku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.