Vodáci čistili Moravu

Ilustrační foto: Unie pro řeku Moravu
pondělí 20. dubna 2015, 07:07 - Text: Pavel Konečný

Milovníci přírody a vodáci spojili o víkendu své síly, aby společně zbavili řeku Moravu v Litovelském Pomoraví naplaveného odpadu. Takřka třicítka dobrovolníků splouvala řeku Moravu a čistila hlavní tok z Litovle do Hynkova a Mlýnský potok do Horky nad Moravou.

Vysbírávání pet flašek, igelitů, skleněných lahví, polystyrenu a dalšího odpadu z toku Moravy probíhá v posledních letech každoročně. Obvykle se z řeky vytahá na 150 velkoobjemových pytlů, což představuje až 1,5 tuny odpadu. 

„Z řeky byla vytažena i obří pneumatika, kontejner na separovaný odpad, plastové dopravní značení, ale i dámská kabelka s peněženkou a doklady. Zejména to bývají ale PET lahve,“ uvedl Michal Krejčí, který čištění organizuje.

Celou akci koordinuje občanské sdružení Unie pro řeku Moravu, jež ji pořádá ve spolupráci s vodáky z Hnutí Brontosaurus. Správa CHKO Litovelské Pomoraví a Povodí Moravy poskytli materiální podporu (pytle, rukavice) a zajišťují odvoz sesbíraného odpadu na skládku.

„Význam čištění toku od odpadu spatřujeme, vedle ekologického hlediska, především ve výchovné oblasti. Jsme proto rádi, že se nám na akci každý rok hlásí noví, převážně mladí lidé,“ prohlásil Krejčí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.