Vodáci chtějí kanál u Šantovky

Slalomářský kanál u Šantovky.
Vizualizace: A2 Architekti
středa 8. července 2015, 11:05 - Text: (caf)

Budoucím mistrům světa akademiků ve sjezdu na divoké vodě možná zavěsí medaile na krk v Olomouci. Jen nedaleko historického centra města chce univerzitní oddíl kanoistiky postavit vodácký kanál. Město přispělo čtvrt milionem korun a projektu fandí. Naopak část opozice a někteří sousedé se k novince stavějí opatrně, píše Olomoucký deník.

Dráha dlouhá 168 metrů má vzniknout na pozůstatku jezu na Mlýnském potoce v sousedství nákupní Galerie Šantovka. Z druhé strany stojí několik domů v Šantově ulici. Vodáckou dráhu chce oddíl kanoistiky SK UP postavit tak, aby zde mohla denně trénovat mládež. Zároveň bude kanál hostit soutěže od regionálních po mezinárodní. Dnes musejí sportovci za divokou vodou dojíždět.

„Dovolili jsme si předcházet okolnostem a společně s vedením klubu a Českého svazu kanoistů jsme předběžně požádali o zařazení lokality do kandidatury na mistrovství světa akademiků ve sjezdu a slalomu na divoké vodě, a to na rok 2018, 2019 nebo 2020,“ řekl Deníku zástupce oddílu Tomáš Slovák.

K tomu je ale zatím ještě dlouhá cesta. Aby sportovci sehnali odhadovaných sto milionů korun, ke kterým bude ještě třeba připočítat daň, musejí mít hotovou dokumentaci pro územní řízení. Olomoučtí radní v červnu schválili čtvrtmilionový příspěvek určený právě na dokumentaci. Její pořízení má přijít na zhruba osm set tisíc korun.

U vodácké dráhy se počítá také s půjčovnou vybavení, sklady, sociálním zázemím, převlékárnami a malou recepcí. Protože v Mlýnském potoce není přes léto dostatek vody, pod budoucí cyklostezkou vznikne přiváděcí šachta, odkud budou turbíny přečerpávat vodu zpět do startovacího bazénu.

„Vztah s obyvateli Šantovy ulice je citlivé téma. Respektujeme jejich právo na soukromé bydlení. Budeme se snažit najít shodu přijatelnou pro obě strany,“ ujišťoval Tomáš Slovák.

„Součástí areálu má být například tribuna. Nevím, jak má být vysoká. Nemám informace. Pokud se někdo obává o zahrádky, je to pochopitelné a v jeho zájmu. Ale dobrý projekt by na pozemky neměl mít vliv,“ věří předseda výboru společenství vlastníků Alexandr Reško ze Šantovy ulice číslo 4.

Vodácký kanál počítá s umožněním migrační prostupnosti pro ryby a vodní živočichy, je řešen z ekologického hlediska přijatelně.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.