Vivant professores!

Jmenování profesorů v pražském Karolinu.
Fotogalerie: Pavel Konečný
pátek 21. března 2014, 19:24 - Text: Pavel Konečný

AKTUALIZOVÁNO - Velký den dnes zažilo šest profesorů Univerzity Palackého. V pražském Karolinu převzali profesorské dekrety. Bylo to poprvé vyloženě z rukou ministra školství, jelikož prezident Miloš Zeman se tohoto aktu vzdal.

„Bylo to úžasné, užil jsem si to, přál bych něco takového všem svým kolegům,“ řekl čerstvý profesor Rostislav Večeřa. Podobně reagovali i Ondřej Bábek a David Papajík. „To řešení s panem ministrem bylo nakonec rozumné. Bylo to příjemné a bezproblémové,“ tvrdili shodně.

Poprvé s ministrem

Miloš Zeman se předávání profesorských titulů dobrovolně vzdal. Poprvé a naposledy je předával loni v červnu. Z ceremoniálu ale vyloučil Martina Putnu, což zdůvodnil jeho účastí v homosexuálním průvodu.

Neurolog Jan Mareš čekal na dekret prakticky jeden rok. „Čekání jsem ani nevnímal, protože jsem sledoval situaci, která se kolem toho dála. Ať už to byla ta politická, nebo odborná diskuse rektorů. Podle mého soudu to nakonec byla nejvíce střežená profesura v historii, protože nikdo nevěděl, jak to dopadne,“ prohlásil Mareš. Ministr Chládek se ceremoniálu podle něj zhostil bravurně a s noblesou.

Chládka ocenila i profesorka Eliška Sovová. Na druhé straně souhlasila s tím, co za všechny profesory pronesl v děkovací řeči Aleš Danielis z FAMU. Ten poděkoval ministrovi i rektorům za to, že jejich kompromisní přístup umožnil předání profesorských titulů a odstranil politické hry spojené s touto událostí.

Danielis v závěru uvedl, že jeho snem je, aby za patnáct let byl v Karolinu při stejné příležitosti. „Ale profesorské tituly budou předávány našim studentům. Oni budou lepšími odborníky, než jsme dnes my, posunou vědecké poznání dál, než jsme to dokázali my, budou kreativnějšími umělci a dokonalými profesionály. Titul jim bude předávat nejvyšší představitel státu, který tím podpoří prestiž a nezávislost akademické obce. A my to budeme sledovat nikoliv se závistí, ale s pýchou a pocitem, že právě tímto se naplňuje naše poslání,“ řekl Danielis. A sklidil obrovský potlesk.

„Vyjádřil to, co jsme si všichni mysleli. S chutí jsem mu zatleskala,“ uvedla Sovová.

Osm profesorů chybělo

Ministr školství Marcel Chládek připomněl, že prezident Zeman na návrh vědeckých nebo uměleckých rad vysokých škol profesory jmenoval s účinností od 1. března. „Titul, který dnes přebíráte, znamená potvrzení vaší způsobilosti jak pedagogické, tak vědecké. Dnes přebíráte titul, který znamená, že jste dosáhli kvalifikace nejvyšší. Prokázali jste, že jste odborníci na svém místě,“ uvedl Chládek.

V Karolinu mělo titul převzít 85 profesorů ze všech českých vysokých škol. Na ceremoniál jich ale dorazilo jen 77. Ti absentující se omluvili zpravidla z pracovních nebo zdravotních důvodů. Nedorazili ani olomoučtí profesoři Čestmír Neoral a Kamil Vysloužil.

Biogramy nových profesorů najdete ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.