Vítěz Podnikavé hlavy chce prodávat nový osvětlovací systém

Vítěz Radek Poisl (vlevo) přijímá gratulace loňského výherce Martina Zavadila.
Foto: Martina Šaradínová
pátek 23. května 2014, 06:20 - Text: Martina Šaradínová

Vítězem pátého ročníku soutěže o nejlepší podnikatelský záměr, kterou pořádá Vědeckotechnický park Univerzty Palackého, je zábřežský podnikatel Radek Poisl. Porotu zaujal svým záměrem vyrábět a prodávat automatický multifunkční osvětlovací systém. Titul podnikatel v sukních si ze včerejšího finále odnesla Lucie Balarinová s projektem První pomoc živě. 

„Jedná se o inteligentní osvětlovací systém, který jsme vytvořili jako reakci na zákaz prodeje klasických žárovek vydaný Evropskou unií. Vyvinuli jsme vlastní světelné zdroje, do kterých jsme integrovali řídicí jednotku, která inovativním způsobem detekuje osoby v osvětlovaném prostoru,“ představil výherce produkt, který se nachází zatím ve fázi prototypu. Jeho systém AmoTec má zákazníkům přinést oproti stávajícím osvětlením více komfortu, a především bezpečí a v neposlední řadě také energetickou úsporu.

Druhé místo získal Pavel Ředina s návrhem nových technologií mytí v polovodičové výrobě a pomyslný bronz si odnesl Jan Císař se svým online fitness klubem. Vítěz dostal odměnu 50 tisíc korun, celkem si finalisté rozdělili ceny v hodnotě zhruba 600 tisíc korun. Vedle finanční odměny obdrží i cenné rady odborníků a zázemí při rozjezdu podnikání.

Kvalita soutěžících roste

Podle pořadatelů se úroveň klání rok od roku zvyšuje. „I letos se do finále probojovaly opravdu kvalitně zpracované nápady. Opět převažovaly záměry využívající internet, ale zvýšil se počet soutěžních příspěvků zaměřených na nové služby, výrobky nebo technologie. Věřím, že většina soutěžících své nápady uskuteční a využije i našich služeb,“ uvedla projektová manažerka Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého Silvie Polánková.

Do soutěže letos své podnikatelské záměry zaslalo celkem 54 autorů, do finále se probojovalo 12 z nich. Oproti předchozím ročníkům měli větší zastoupení posluchači olomoucké univerzity. Nejvíce příspěvků pocházelo z Olomouckého kraje.

Podnikatel v sukních

Celkem 13 projektů soutěžilo ve zvláštní kategorii Podnikatel v sukních, do níž jsou zapojené projekty vytvořené ženami či pro příslušnice něžného pohlaví určené. Nejvíce zaujal nápad První pomoc živě od Lucie Balarinové, která studuje doktorské studium na fakultě zdravotnických věd.

„Jedná se o výukové zážitkové kurzy první pomoci. Fungují od července loňského roku, nyní jsme tomu dali oficiální značku. Cílovou skupinou jsou sociální pracovníci, úředníci, firmy a zajímá nás zejména vyšší management. Myšlenka vznikla v mých osmnácti letech, kdy jsem se v autobuse ocitla v blízkosti muže s epileptickým záchvatem a nevěděla, co mám dělat. Tehdy jsem se rozhodla, že to chci změnit,“ uvedla Balarinová. Soutěž v této kategorii zaštiťuje Olomoucký kraj.

Středoškolačky myslí na majitele fotoaparátů

Ze sedmi projektů středoškoláků porotu nejvíce zaujaly designové popruhy na fotoaparáty od Kristýny Zapletalové a Markéty Žákovské. Studentky druhého ročníku Střední školy designu a módy v Prostějově přišly s nápadem, který by podle nich mohl vyplnit prázdné místo na trhu. „Zatím je to jen nápad, ale jeden popruh jsme vyzkoušely a myslíme si, že by to mohlo fungovat. V obchodech je totiž těžké takové popruhy najít, všude jsou jen obyčejné černé. Soutěž je pro nás každopádně velká zkušenost,“ uvedla Žákovská.

Hlavním partnerem soutěže je Česká spořitelna, která se několik let věnuje podpoře inovací. „Cesta od inovativní myšlenky k vlastní realizaci není vůbec jednoduchá. I z tohoto důvodu jsme hrdým partnerem soutěže Podnikavá hlava, kde dochází k propojení akademické a komerční sféry a jsou podporovány iniciativy studentů,“ uvedla Judita Naňková z úseku řízení služeb korporátního bankovnictví.

Vloni soutěž vyhrál student Martin Zavadil s projektem Sledujeme divadlo. Klání se tehdy zúčastnilo rekordních 67 projektů. Celkem již v minulosti Podnikavou hlavou prošlo přes 200 soutěžících, někteří z nich uvedli své nápady do praxe. Podrobné informace o soutěži jsou dostupné ZDE


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.