Vitamín C na rýmu nezabere, umývání rukou ano

Ilustrační foto: SXC
středa 19. února 2014, 00:01 - Text: Kateřina Černohorská

Nachlazení patří k nejrozšířenějším lehčím onemocněním současnosti a jeho léčba je proto opředena mnoha mýty a polopravdami. Výzkumníci z univerzity v kanadské Albertě se zaměřili na oblíbené způsoby léčby a prevence a zjistili, které zabírají. 

Proti nastuzení by měla například pomáhat konzumace zinku, která by měla zkrátit dobu onemocnění až o den a půl, odborníci ovšem uznali, že zinek nemusí být vždy chutný a může způsobit nevolnost. 

Bolest podle výzkumníků nejlépe odbourají léčiva s ibuprofenem a na kašel zabere lžička medu před spaním. „Dospělé jsme zatím nezkoumali, ale u dětí má med mnohem lepší vliv na redukci kašle než lékárenské produkty,“ vysvětlil Michael Allan, který výzkum vedl. Na zlepšení stavu nemocných nemělo větší vliv podávání větších dávek vitamínu C, ženšenu nebo česneku, důležitou se ovšem ukázala vhodná prevence.

„Nejlepší způsob jak se vyhnout nachlazení je umývání si rukou a vyhýbání se kontaktu s nemocnými,“ dodal Allan. Pomáhá prý také nošení ochranných pomůcek, například rukavic. 

Podle odborníků se Kanaďané ročně potýkají s nachlazením dvakrát až třikrát a děti i šestkrát, výzkumy zaměřené na vhodnou léčbu jsou tedy velmi žádoucí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.