Vikingové se usadili v centru města

Švédi na každém kroku.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 18. června 2015, 17:02 - Text: (caf)

Záplava žlutomodrých. Těmito dvěma slovy popsal Olomoucký deník čtvrteční odpoledne v historickém centru Olomouce. Svůj tábor zde rozbalili fanoušci Švédska a je poznat, že se v Olomouci hraje Euro 21.

Nešlo je přehlédnout ani přeslechnout. Muži, ženy, děti ve žlutomodrých dresech s trumpetami mířící krátce po poledni na jediné místo v Olomouci. Do restaurace poblíž Dolního náměstí.

„Dnes tady budou mít až do večerního zápasu celou restauraci pouze pro sebe. To samé v neděli,“ sdělila deníku jedna ze servírek. V kurzu je především klasika – české pivo a svíčková.

„U nás ve Stockholmu se sice čepuje i český Staropramen, ale Pilsner Urquell, který tady máte, je mnohem lepší,“ zhodnotila skupinka čtyřicátníků kvalitu chmelového moku.

Skandinávci dávno nejsou pouze hokejovým národem, což potvrdil i „švédský Spiderman“ Jonas z Göteborgu, který měl na sobě jednoznačně nejoriginálnější úbor ze všech fanoušků. „Moc se těšíme, pro nás je svátek už to, že jsme se kvalifikovali, takže si to v Olomouci chceme hlavně užít,“ vysvětloval.

Krásy hanácké metropole však ještě objevovat nestihli, po dlouhé cestě vlakem přijeli teprve včera večer a stihli na hotelu zhlédnout alespoň zápas Německo – Srbsko. Přestože na úvod mistrovství Evropy Švédy se silnou Itálií nečeká nic lehkého, vidí Jonas vyhlídky svého týmu optimisticky. „Vyhrajeme dva jedna,“ tipoval se smíchem a vzápětí o něco vážněji dodal, že budou rádi, když vstřelí aspoň gól.

Při dotazu, kdo ho vstřelí, odpověděl jasně. „Guidetti. Nemáme v týmu jinou hvězdu, ale věřím, že budou kluci bojovat.“

Na Hané fanoušci Švédska zůstanou ještě do nedělního zápasu, poté je čeká zpáteční cesta.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.