VIII. letní škola speciální pedagogiky Velehrad

úterý 24. září 2013, 07:32 - Text: Martina Teclová

V době letních prázdnin, kdy se jen málokterý student věnuje školním povinnostem a pravděpodobně si na školu ani nevzpomene, se zúčastnilo 20 studentek speciální pedagogiky raného věku a ortokomunikace týdenní osmé Letní školy speciální pedagogiky, která se konala letos na Velehradě pod záštitou Ústavu speciálně pedagogických studií PdF UP.

Náplní tohoto pobytu bylo rozšířit vědomosti a kompetence pro speciálněpedagogickou intervenci. Studentky během letní školy také zvyšovaly své kompetence v rámci komunikačního výcviku vedeného prof. PhDr. PaedDr. Miloněm Potměšilem, Ph.D., z Ústavu speciálně pedagogických studií, nacvičovaly modelové situace při práci s rodinou s dítětem s postižením. Další součástí letní školy bylo seznámení s některými arteterapeutickými technikami, vhodnými pro práci v rodinách pod vedením PhDr. Petry Potměšilové, Ph.D., z Katedry křesťanské výchovy. Odbornost frekventantek pro speciálněpedagogickou intervenci zvýšily semináře Mgr. Moniky Kunhartové z Ústavu speciálně pedagogických studií.

Po dohodě s Institutem bazální stimulace byl pro účastnice připraven také Základní kurz bazální stimulace – lektorovaný Ing. Jitkou Richterovou. Bazální stimulace je pedagogicko‑ošetřovatelský koncept, který vznikl na počátku 70. let minulého století v Německu a v České republice se s ním pracuje od roku 2003. Bazální stimulace umožňuje provádět kvalitní a na potřeby jedince orientovanou ošetřovatelskou péči na principech, které podporují vnímání a komunikaci v nezákladnější (bazální) rovině. Tento přístup má široké uplatnění u jedinců, kteří jsou krátkodobě či dlouhodobě omezeni v uspokojování svých potřeb a má široké uplatnění např. na odděleních neonatologie, u těžce tělesně či mentálně postižených dětí i dospělých, u jedinců po vážných úrazech na jednotkách intenzivní péče, u pacientů ve vigilním kómatu, u seniorů s demencí i v paliativní péči. Nejen pro zdravotnické pracovníky, ale i pro pracovníky v sociálních službách a speciální pedagogy jsou znalosti z oblasti bazální stimulace velmi důležité a umožňují provádět kvalitnější a efektivnější práci s těžce postiženými dětskými i dospělými klienty. Absolventky kurzu získaly certifikát I. stupně, který je opravňuje k aktivitám v konceptu Bazální stimulace na území EU.   

Letní škola ale nebyla zaměřena jen na nabývání nových znalostí a odborných dovedností, ale také na poznávání nových lidí i sebe sama. Velehrad je v létě zkrátka místo, kde studenti chodí do školy rádi, profesoři jezdí na koloběžce a odkud se vám nebude chtít vracet domů. Tak zase za rok na devátém ročníku Letní školy speciální pedagogiky na viděnou!


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.