Vídeň láká na Matisse a fauvisty

Henri Matisse.
Repro: Žurnál UP, zdroj: Albertina
čtvrtek 19. prosince 2013, 10:50 - Text: Kateřina Černohorská

Advent má mnoho Čechů spojeno s návštěvou Vídně. Rakouská metropole láká na velkolepé vánoční trhy, vyzdobený Rathaus či důstojný Svatoštěpánský dóm. Kromě tradičních turistických cílů ale Vídeň nabízí i možnost návštěvy galerie Albertina.

V galerii se už vystřídaly stovky nejvýznamnějších uměleckých děl a letošní rok není výjimkou. Výstava s názvem Henri Matisse a fauvisté je tuto sezónu tím největším lákadlem. Podle organizátorů se u mnohých děl z počátku dvacátého století jedná o vůbec první veřejnou prezentaci v Evropě. Kromě tvorby Matisse či André Deraina si budou návštěvníci moci prohlédnout i obrazy Georgese Braquea či Maurice de Vlamincka. Výstava potrvá až do poloviny ledna.

Vedle fauvistů nabízí Albertina i stálou expozici umění a několik dalších výstav. Zklamáni nebudou například zájemci o díla jednoho z nejznámějších německých malířů současnosti George Baselitze, vlastní výstavu má v Albertině i rakouská umělkyně Sonja Gangl, která se zaměřuje na zvětšování detailů svých fotografií. Milovníci staršího umění se mohou těšit na přehlídku dřevorytů.

Vstupné do Albertiny činí necelých 12 euro, držitelé slevových karet ale mohou počítat s nižší sumou. Otevřeno je denně od desíti do osmnácti hodin, na Štědrý den se zavírá ve dvě hodiny odpoledne.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.