Větší porce jídla vedou k vyšší konzumaci
Lidé, kteří před sebou mají větší porci jídla či nealkoholického nápoje, případně ti, kteří používají větší velikost talířů, zkonzumují více než ti, u kterých je tomu naopak. Na poznatek přišli vědci z britské Cambridge University.
Odborníci zkoumali data 6 711 lidí a snažili se zjistit vztah mezi velikostí jejich porcí či nádobí a konzumací jídla. Došli k závěru, že větší porce opravdu vede k větší konzumaci. „Vztah nadměrných porcí jídla a přehnané konzumace sice může lidem připadat jako logický, dosud ovšem neexistovala systematická studie, která by jej potvrzovala,“ vysvětlil Gareth Hollands, který na průzkumu spolupracoval. Dodal také, že k nadměrné konzumaci dochází bez souvislosti s dalšími faktory, jako je odlišné pohlaví, BMI, stravovací návyky či náchylnost k hladu. Podobná spojení přitom lidé dříve předpokládali.
Přejídání zvyšuje riziko vzniku srdečních nemocí, cukrovky a některých typů rakoviny. Tato onemocnění jsou v současnosti zároveň nejčastějšími důvody předčasného úmrtí. Zredukování nadměrných porcí jídla by podle vědců mohlo vést ke snížení energetického příjmu dospělých Britů až o šestnáct procent, u občanů Spojených států amerických by mohlo jít o devětadvacet procent.
Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.
Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.