Věřící se setkají při Noci žalmů, číst může každý

Repro: Žurnál UP
úterý 15. října 2013, 09:52 - Text: (caf)

Ekumenická Noc žalmů se uskuteční ve čtvrtek 17. října u Dominikánů v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie. Noc žalmů spočívá v téměř celonočním čtení biblické Knihy žalmů. Jednotlivé části budou číst zástupci všech zúčastněných církví.

Setkání navazuje na Dny důvěry a Večery důvěry, které se v Olomouci konaly v předchozích letech. „Po předešlých ekumenických aktivitách, které jsme pořádali, jsme se rozhodli navázat Nocí žalmů. Tu již s velkým úspěchem pořádali v Praze či v Českých Budějovicích,“ vysvětlil Josef Lavička, koordinátor akce.

Na přípravě se podílí věřící z řady olomouckých církví: Římskokatolické, Řeckokatolické, Českobratrské evangelické, československé husitské, bratrské či Bratrské jednoty baptistů. „Osobně jsem rád, že opět oživíme ekumenickou spolupráci v Olomouci. Zároveň mám radost z toho, že se nám tak podařilo nalézt něco nového po čtyřech předešlých akcích, které se nesly v duchu Taizé,“ dodal Lavička.

Do čtení se zapojí církevní představitelé i další místní kulturně a společensky významné osobnosti, některé žalmy budou zhudebněné. Stěžejní však bude účast široké veřejnosti. Kdokoliv se totiž může telefonicky či prostřednictvím webových stránek akce zaregistrovat ke čtení určitého žalmu.

„Ekumena spočívá v rozdílnosti jednotlivých náboženství i lidí, naším cílem je oslovit co nejvíce lidí z různých denominací. Jedině tak splní Noc žalmů naše očekávání,“ povzbuzuje k aktivní účasti koordinátor Lavička.

Přihlásit se lze i telefonicky na čísle 777 408 058 (denně mezi 18. a 21. hodinou).

Více informací k organizaci Noci žalmů je ZDE.

Kniha žalmů je sbírkou 150 různých zpěvů, nářků, modliteb (oslavných, děkovných, naříkajících či liturgických) z různých období izraelských dějin. Židé ji řadí mezi Spisy (Ketuvim), křesťané mezi mudroslovnou literaturu. Za hlavního, ne však jediného autora žalmů je pokládán král David. Kniha žalmů byla sepisována v průběhu více století, hovoří se až o 900 letech. Žalmy vznikaly za různých okolností nejen pro společnou bohoslužbu, ale i pro osobní modlitbu, díky, chvály, prosby. Žalmy zachycují rozmanité způsoby setkání Boha a člověka.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.