Veřejné piano musí z nádraží pryč

První tóny piana na nádraží.
Foto: Jan Procházka, olomouc.cz
středa 26. března 2014, 09:59 - Text: Pavel Konečný

První olomoucké veřejné piano se po necelých čtyřech měsících v sobotu 29. března odstěhuje z hlavního nádraží. Důvod? Rušilo zaměstnance při práci. Nové místo najde v altánu v Rudolfově aleji.

„České dráhy nám nečekaně vypověděly nájemní smlouvu. Důvodem měly být stížnosti zaměstnanců nádražní haly, kteří byli pianem rušeni při výkonu svého povolání. Zaměstnanci ČD centra stížnost podpořili peticí. Celá situace nás velmi mrzí, neboť jsme o nadměrné hlučnosti piana nebyli nijak předem informováni ani nespokojenými zaměstnanci, ani vedením drah,“ uvedl hlavní organizátor projektu veřejných pian Daniel Ševčík.

Naposledy se piano rozezní v pátek v 17 hodin, kdy se s ním během happeningu rozloučí i hudebníci, kteří sem chodili hrát. V čele s Richardem Mlynářem z B-Side Bandu Vojtěcha Dyka.

Novým stanovištěm klavíru bude secesní ikona Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech s příznačným názvem – Hudební altán. „Přejeme si, aby se piano stalo zcela přirozenou součástí tohoto promenádního prostoru a zpříjemnilo Olomoučanům chvíle odpočinku. Hudba do tohoto altánu historicky patřila,“ řekla Naděžda Krejčí, provozní náměstkyně Výstaviště Flora Olomouc.

Po bezproblémových jednáních s magistrátem a s provozovatelem restaurace Fontána očekává Ševčík novou kapitolu projektu, který chce oživit ulice a nejrůznější zákoutí Olomouce pomocí pian, na něž si mohou obyvatelé i návštěvníci svobodně zahrát – pro potěšení své i kolemjdoucích.

Projekt se inspiroval úspěšnou aktivitou Piana na ulici, která loňské léto zapustila kořeny v Praze. Iniciátorem a realizátorem myšlenky přenést koncept Street Pianos, oblíbený v řadě evropských zemí, také do Česka je pražský kavárník a kulturní hybatel Ondřej Kobza.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.