Veřejné čtení jmen obětí holocaustu – poprvé také v Olomouci

Repro: Žurnál UP
sobota 26. dubna 2014, 12:36 - Text: Velena Mazochová

Jména někdejších spoluobčanů, kteří byli deportováni z Olomouce a zahynuli v koncentračních táborech, zazní v pondělí 28. dubna na olomouckém Horním náměstí. K veřejnému čtení se od 13 do 15 hodin může připojit každý, kdo přijde a přečte několik jmen pronásledovaných Židů a Romů.

Chceme připomenout společné židovské a romské oběti nacistické perzekuce a podpořit diskusi o současném stavu lidských práv. Zveme všechny, kterým tyto otázky nejsou lhostejné,“ uvedl Tomáš Hrbek, místopředseda Židovské obce Olomouc a místopředseda Správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu.

Po ukončení bude v 16 hodin následovat tryzna za oběti holocaustu v obřadní síni židovského hřbitova v Olomouci‑Neředíně.

Čtení jmen obětí se koná i v Brně, Liberci či Kutné Hoře. Zatímco v Olomouci se vzpomínka koná poprvé, v Praze letos již podeváté.

Den vzpomínání na oběti holocaustu a hrdinství – hebrejsky Jom ha-šoa ve ha-gvura – je příležitostí k uctění památky šesti milionů zavražděných Židů i židovských hrdinů, kteří bojovali proti nacistům, a dalších obětí nacistického rasového pronásledování.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.