Velvyslankyně odchází, rozvoj indonéských studií v Olomouci pokračuje

Velvaslankyně Emeria Siregarová s rektorem Jaroslavem Millerem.
Foto: Martina Šaradínová
pondělí 20. října 2014, 16:15 - Text: Martina Šaradínová

Především o nově chystaném oboru Kulturní studia Indonésie hovořili dnes rektor Jaroslav Miller a indonéská velvyslankyně Emeria Siregarová. Diplomatka svoji misi v České republice končí, a proto se přijela s olomouckou univerzitou rozloučit.

„Paní velvyslankyně mi přijela poděkovat za to, že univerzita přemýšlí tímto směrem. Indonéská studia jsou totiž v tuzemsku jen na Karlově univerzitě. Dozvěděl jsem se, že do České republiky už přijel lektor indonéštiny a na fakultu tělesné kultury přijede indonéský student na základě spolupráce s indonéskou partnerskou univerzitou. Těší mě, že spolupráce se pomalu rozbíhá,“ uvedl Miller. 

Velvyslankyně potvrdila, že indonéská vláda zavedení studií podporuje. „Doufáme, že se plně rozvinou do dvou až tří let,“ řekla Siregarová.

Rektor považuje rozvoj asijských studií za jednu ze svých priorit. Indonésie patří mezi nejlidnatější země světa a skrývá v sobě obrovský potenciál pro spolupráci. „My máme poměrně rozvinutou spolupráci s malajskými studenty především na lékařské fakultě, ale Indonésie je velký trh, na němž můžeme působit. Navíc je to také obrovská kultura,“ doplnil Miller.

Nový obor by prozatím byl zřejmě součástí katedry asijských studií. Další rozvoj bude záviset i na poptávce ze strany uchazečů.

Indonéština se na katedře asijských studií zatím vyučuje pouze jako volitelný předmět, každoročně o ni projeví zájem zhruba 25 studentů.  


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.