Velké volební lístky potřebují větší plenty

Mluvčí radnice Radka Štědrá s volebním lístkem.
Foto: Jiří Kopáč, Olomoucký DENÍK
pátek 26. září 2014, 09:02 - Text: (caf)

Hlasovací lístek, který letos voliči v Olomouci vytáhnou před komunálními volbami z obálek, bude mít velikost plakátu. Informuje o tom Olomoucký deník.

Ministerstvo vnitra nařídilo uvést kandidáty na jeden list, což v Olomouci při téměř šesti stech jménech znamená tisknout oboustranně na formát A1. V krajském městě chce do zastupitelstva čtrnáct politických uskupení, o přízeň voličů se uchází 582 kandidátů. Aby se všichni dostali na jeden lístek, bude mít papír rozměry 59 krát 84 centimetrů.

Objemné obálky mohou při větším počtu hlasovací schránky rychle naplnit. Magistrát jich proto má k dispozici čtyři sta. „Pokud se urna s volebními lístky naplní, bude mít komise k dispozici náhradní, kterou v takovém případě po zapečetění té předchozí využije," uvedla mluvčí radnice Radka Štědrá.

V každé volební místnosti se také objeví jedna nová plenta. „Je rozměrnější a hlubší než zástěna, na kterou jsou voliči zvyklí. S jejím využitím počítáme zejména v případě, že si někdo z voličů neupraví hlasovací lístek už doma," řekla Deníku Štědrá.

Kvůli rozměrnosti lístku magistrát Olomoučanům doporučuje vyplnit jej doma. Mimo jiné chce předejít tomu, aby se ve volebních místnostech tvořily fronty.

Komunální volby se konají 10. a 11. října. Obyvatelé Olomouce budou letos poprvé za posledních dvacet let vybírat všech pětačtyřicet zastupitelů bez ohledu, v jaké části města bydlí. Dřívější rozdělení města na pět volebních obvodů totiž zastupitelé nedávno zrušili. K minulým volbám v roce 2010 přišlo sedmatřicet procent voličů.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.