Velká Bystřice na jeden den patřila Nizozemskému království

Velká Bystřice patřila Nizozemí.
Fotogalerie: Štefan Berec
čtvrtek 9. června 2016, 13:42

Do zámeckého parku ve Velké Bystřici v sobotu 4. června zavítalo na dva tisíce návštěvníků. Přilákalo je dobré jídlo, hudba nebo bleší trh. Ale hlavně přišli prožít příjemný den pod vlajkou Nizozemského království, jehož charakter mohli poznat díky aktivitám odkazujícím na nizozemské tradice.

Celý den byl pod taktovkou iniciátorů projektu Jsme ze stejné planety 2, kteří zde po necelém roce od výsadby stromů uspořádali setkání všech příznivců projektu. Sešli se hlavní hrdinové loňské výsadby, dnes už v České republice zakořenění cizinci, zahradníci, fotograf Jindřich Štreit, jejich přátelé, přátelé přátel a další.

Den byl protknutý různými aktivitami - od cyklojízdy, přes literární čtení, kuličkové turnaje až po koncerty. Návštěvníci parku se ale do programu nemuseli nutně zapojovat. Mohli v parku pouze pobýt, občerstvit se, využít prostoru k příjemně stráveným chvílím s přáteli.

Zapojila se i univerzita

Hlavním partnerem akce byla Univerzita Palackého. Studenti katedry nederlandistiky se pod vedením Ivy Jančíkové podíleli již na přípravách. V parku měla katedra vlastní stan, ve kterém se studenti s příchozími podělili o zkušenosti se studiem jazyka. Mimo to organizovali čtení a diskuse v literární kavárně a pořídili videozáznam akce.

Rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller do Velké Bystřice dorazil v čele cyklojízdy. Tu vedl společně se zástupcem Velvyslanectví Nizozemského království v ČR Peterem Keulersem. Po jejich příjezdu byla akce ORANJEééé oficiálně zahájena.

Zahájení se zúčastnila i europoslankyně Martina Dlabajová, která projekt rovněž podpořila, starosta Velké Bystřice Marek Pazdera a na pódiu nechyběl ani fotografi Jindřich Štreit. Ten projevil radost z pokračování vlastního projektu: „Jsem rád, že se na fotografie, které jsem začal fotit v roce 2011, navázalo. Moc mě těší, že vzniklo místo, ve kterém se můžeme setkávat s přáteli, jenž jsem tehdy fotil.“Jak mimo jiné prohlásil i místostarosta Velké Bystřice Ivo Slavotínek, zámecký park se upevnil jako komunitní místo a místo setkávání.

Setkaly se blogerky

V rámci blešího trhu, kde kupující mnohdy našli vzpomínky na své dětství, došlo také na setkání blogerek. Svůj stánek tu měla třeba olomoucká Jana Grešáková, z Ostravy přijela s keramikou designérka Soňa Malinová a s novou knihou z Prahy Rosa Mitnik. Některé z blogerek se před akcí znaly pouze prostřednictvím svých blogů a ORANJEééé pro ně byla příležitostí se poprvé setkat tváří v tvář.

Na akci byla předána i fotografie věnovaná Jindřichem Štreitem jako hlavní odměna vítězi, který se zapojil do kavárenského okruhu, který akci předcházel. Mimo to předali organizátoři akce do rukou zástupců Velké Bystřice Bystrokola. „Po loňské výsadbě zůstaly v parku dřevěné houpačky. Letos tu po nás zůstávají oranžová Bystrokola,” uvedla organizátorka Hana Bělařová. Bystrokola byla pokřtěna stylově oranžovým vínem a starosta s místostarostou je ochotně vyzkoušeli. „Budeme rádi, když je místní budou využívat a společně se o ně starat a udržovat je stále funkční,” řekl při přebírání místostarosta Ivo Slavotínek.

Příští rok znovu

Projekt Jsme ze stejné planety vzešel z fotografického cyklu Jindřicha Štreita a jeho organizátoři se snaží v projektu fotografickou linii udržovat. Proto byly k vidění fotografie z loňské výsadby, ale kromě toho se v parku pohybovala spousta fotografů. Mezi nimi i David Macháček, redaktor České televize, jehož koníčkem je focení a má za sebou své první fotografické výstavy. Kromě něj se v areálu parku pohybovali i studenti Univerzity Palackého, kteří v Olomouci zahájili projekt Humans of Olomouc. Pro sobotní den si vymysleli výzvu 100 úsměvů za 1 den. Vznikla tak kolekce fotografií se stovkou usměvavých návštěvníků parku. Hezké počasí nahrálo tomu, aby návštěvníci akce v parku strávili klidně i celý den. A tak mnoho z nich zůstalo až do závěrečného koncertu ústecké kapely Houpací koně, která svým vystoupením zakončila celý program.

Organizátoři brzy zveřejní termín příštího setkání parku a také to, které zemi bude věnované.

Alžběta Smejkalová


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.