Veletrh vědy a výzkumu chce fascinovat všechny věkové kategorie

Veletrh vědy a výzkumu přilákal loni na 5 000 návštěvníků včetně nejmladších nadšenců.
Ilustrační foto: Eva Hobzová
čtvrtek 16. června 2016, 07:36 - Text: (red)

V pátek a v sobotu bude Olomouc znovu patřit vědě a vzdělávání. Koná se totiž oblíbený Veletrh vědy a výzkumu Univerzity Palackého, který otevře široké veřejnosti brány přírodovědecké fakulty, Pevnosti poznání a barokní prachárny.

Dvoudenní veletrh pořádá univerzita jako největší populárně-vědeckou akci v regionu pro děti i dospělé už popatnácté. Pro veřejnost je připraveno více než 50 interaktivních stánků a expozic.

Dobrodružství přírodních věd

V pátek bude pozornost směřovat především do moderní stavby přírodovědecké fakulty, která od 9 do 16 hodin poskytne útočiště desítkám popularizačních stánků z dílen jednotlivých kateder. Nabídnou třaskavé chemické pokusy, fascinující optické a fyzikální efekty. Příchozí nemine ani budoucnost robotiky nebo návštěva rostlinného kosmu. Vyzkouší si i práci s termokamerou, projdou laserovým bludištěm, budou si moci změnit hlas k nepoznání, vyrobit organické zlato nebo třeba objevit zajímavé online geohry.

„Veletrh vědy a výzkumu již neodmyslitelně patří mezi významné akce pro popularizaci vědy, kterou na přírodovědecké fakultě děláme na špičkové úrovni. Děti i dospělí se zábavnou formou seznámí s jednotlivými vědními obory a zjistí, že věda je velmi prospěšná i dobrodružná. Naše vědce bádání baví a vedle profese je často jejich celoživotním koníčkem. Takže nepochybuji, že svůj zápal přenesou i na návštěvníky,“ řekl děkan přírodovědecké fakulty Ivo Frébort.

Cesta do zaslíbené země

Program připravila i cyrilometodějská teologická fakulta, jejíž aktivity jsou zaměřeny na aktuální téma migrace. Prostranství za přírodovědeckou fakultou promění v zaslíbenou zemi Kingdoom. „Cílem je hravou formou inspirovat a oslovit děti, mládež i širší veřejnost s aktuálními  tématy, kterým se na fakultě věnujeme,“ uvedl za organizátory odborný asistent katedry pastorální a spirituální teologie Jaroslav Franc.

Návštěvníci si vyzkoušejí, jaké je být uprchlíkem, který se vydá na cestu za bezpečím. Budou při tom zdolávat nejrůznější překážky, ochutnají mezinárodní kuchyni a zamíří i na stanoviště Arcidiecézní charity Olomouc pro balíčky humanitární pomoci. „Migranti vlastně ´pulzují´ z místa na místo a hledají bezpečný azyl. Pomáhají jim v tom humanitární pracovníci, a to materiálně i formou psychosociální pomoci. I to chceme lidem přiblížit,“ vysvětlila studentka mezinárodní humanitární a sociální práce Marcela Krejčí. Kingdoom otevře své brány v pátek a v sobotu vždy od 9 do 16 hodin. Na přípravě programu se podílí také Arcidiecézní charita Olomouc, Armáda ČR, Centrum na podporu integrace cizinců, Sdružení občanů zabývajících se emigranty a sdružení na podporu osob ohrožených sociálním vyloučením Žebřík.

Hvězdná obloha, virtuální realita i historie

Interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání v pátek od 9 do 17 a v sobotu od 9 do 18 hodin svých pět ústředních expozic pro změnu ozdobí zbrusu novým exponátem v podobě 3D tiskárny. V nabídce je i komentované pozorování hvězdné oblohy v digitálním planetáriu. Chybět nebudou ani prezentace nového projektu olomoucké zoologické zahrady, výtvarně-vědecká dílna pro děti, přednáška o životě a ochraně netopýrů nebo dobrodružný průzkum virtuální reality prostřednictvím nejnovějších technologií společnosti Google.

„Ve stánku projektu E-Bezpečí se návštěvníci seznámí s aktivitami zaměřenými na prevenci rizikového chování na internetu, jako je kyberšikana, kybergrooming nebo sexting. Vyzkoušejí si například rozpoznávání internetového abuzéra či odhalí falešné profily. Současně si mohou otestovat brýle pro 3D virtuální realitu Oculus Rift či Google Cardboard nebo hybridní brýle Google Glass XE. Všechny výše uvedené produkty lze využít jak k zábavě, tak i poučení,“ lákal na program Kamil Kopecký z pedagogické fakulty.

Sobota bude zase pro změnu patřit fanouškům historie. Prohlédnout si budou moct areál Korunní pevnůstky a kromě Pevnosti poznání navštívit prachárnu neboli zrekonstruovanou barokní stavbu z druhé poloviny 18. století. Otevřena bude až do 17 hodin.

Vizuální identitu Veletrhu vědy tentokrát zpracoval grafik Radim Měsíc, jenž se pro ústřední plakát akce rozhodl neortodoxně využít motto letošního ročníku - Pulzujeme pro vědu. „Vycházel jsem z elektronických amplitud. Chtěl jsem se vyhnout konvenčnímu zobrazení pulzu, a tak jsem nakonec post-produkčně rozvibroval plakát jako celek. Původně jasně definované hrany a grafika plakátu díky tomu dostaly novou dynamiku a jeho obsah se tak posunul o trochu dál.“

Bližší informace o programu ZDE.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.