Velehrad vás volá! Výstava připomíná nepříliš známou církevní historii

Výstava „Velehrad vás volá!“ je k vidění v Uměleckém centru Univerzity Palackého.
Fotogalerie: Milada Hronová
středa 11. listopadu 2015, 07:36 - Text: Ivana Pustějovská

S nepříliš známými událostmi našich dějin seznamuje návštěvníky výstava „Velehrad vás volá!“, která je k vidění v Uměleckém centru Univerzity Palackého. Expozice připomíná Velehradskou pouť v roce 1985, která šokovala tehdejší komunistický režim.

Vypískat komunistické funkcionáře, to bylo v roce 1985 téměř nepředstavitelné. Přesto k tomu došlo. V jihomoravském Velehradě se chystala velká poutní slavnost, kterou měl navštívit i papež Jan Pavel II. Komunistický režim mu však vstup do země nepovolil a rozhodl se poutní slavnost proměnit v mírovou manifestaci. Osobnosti ve skryté církvi však zmobilizovaly čtvrt milionu převážně mladých lidí, kteří povzbuzeni výzvou papeže Jana Pavla II. „Nebojte se!“, vypískali na Velehradě komunistické funkcionáře a předložili režimu účet za desetiletí náboženského útlaku a nerespektování občanských práv.

Výstava „Velehrad Vás volá!“ mapuje události, které pouti předcházely, situaci církevních organizací v 80. letech a následně samotný průběh shromáždění a jeho důsledky. Přibližuje aktivity některých významných osobností skryté církve. Expozici připravily Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Univerzitou Palackého, Centrem Aletti , Ústavem pamäti národa v Bratislavě a Římskokatolickou farností Velehrad.

„Připravovali jsme ji zhruba rok. Je to mezinárodní projekt, na kterém jsme spolupracovali s partnery ze Slovenska. Právě Slováci totiž byli tehdy na Velehradu nejvíce slyšet,“ řekla kurátorka výstavy Stanislava Vodičková. Souhlasila se slovy rektora Jaroslava Millera, který na vernisáži mluvil o tom, že tyto události nejsou dnes v širší veřejnosti příliš známé. „Dnes je to pravda. Ale tehdy se informace o tom, co se na Velehradě přihodilo, šířily společností. Lidé byli nabití energií, protože se stalo něco nepředstavitelného. Komunisté se tomu snažili zabránit, Státní bezpečnost například ty nejhlasitější aktéry fotila a posléze perzekvovala. Dnes se upřednostňují jiné události a myslím, že ani sama katolická církev dostatečně nevyužívá potenciálu, který v sobě nese právě Velehradská pouť,“ míní kurátorka. Podle ní je totiž poselství roku 1985 mnohem zásadnější než pouhá dokumentace jedné církevní pouti.  „Nešlo jen o církevní otázky. Šlo také o náboženské svobody a zároveň o svobodu projevu, shromažďování, zkrátka o občanské svobody všeobecně,“ vyzdvihuje přínos velehradského setkání pro další vývoj společnosti Stanislava Vodičková.

Výstava „Velehrad vás volá!“ je v Konviktu přístupná do 27. listopadu 2015.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.