Vedení univerzity jednalo ve Švýcarsku o možnostech studentských stáží. Navštívilo i CERN v Ženevě

Univerzita Palackého hledá nové možnosti pro studenty i v ženevském CERNu.
Fotogalerie: Jiří Kvita
úterý 19. dubna 2016, 08:32 - Text: Ivana Pustějovská

Nové možnosti stáží studentů v prestižních mezinárodních institucích v Ženevě a navázání spolupráce s univerzitou ve Fribourgu, to byly dva hlavní cíle cesty vedení Univerzity Palackého do Švýcarska. Rektor Jaroslav Miller a prorektorka Ivana Oborná tak minulý týden mimo jiné jednali s českými zástupci při OSN a WHO, Mezinárodního výboru Červeného kříže a navštívili i CERN.

Univerzita Palackého by nově mohla spolupracovat s Université de Fribourg. Podle rektora Jaroslava Millera jde o typově podobnou školu, jako je UP. „Jsou sice asi dvakrát menší než my, mají zhruba 10 tisíc studentů, ale struktura univerzity je podobná naší. My jsme jednali o možnosti joint degrees programů s naší teologickou fakultou. I tamní univerzita má teologickou fakultu, která je stejně jako naše vedená dominikány. Zároveň jsme mluvili i o výměnách studentů. Cílem je trošku posílit německé jazykové prostředí na naší univerzitě. Proto chceme navázat víc partnerství s městy v německé jazykové oblasti,“ popsal návštěvu ve Fribourgu rektor.

Kromě setkání na univerzitní půdě jednali zástupci Univerzity Packého i s představiteli světových organizací, které mají svá sídla a zastoupení v Ženevě. Cíl byl stejný jako ve Fribourgu – otevřít pomyslné dveře studentům olomoucké univerzity do prestižních mezinárodních institucí, a rozšířit tak jejich možnosti stáží, studia a pobytu. „Navštívili  jsme centrálu Světové federace pro lékařské vzdělávání (WFME), kde v současnosti stážuje jedna studentka UP a také centrálu Světové lékařské asociace (WMA), kde  máme také vyjednánu stáž pro jednoho našeho studenta,“ řekla prorektorka Ivana Oborná. Spolu s rektorem jednali i se zástupci Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC). „Spolupráci jsme už navázali, například právě v této organizaci je nyní na stáži studentka z naší právnické fakulty. Do budoucna ale chceme počet stáží rozšířit, a to nejen tam, ale například i v ženevském sídle OSN. Studenti na těchto praxích získají vynikající zkušenosti a také velmi dobré reference, které se jim v jejich budoucí kariéře mohou hodit,“ dodal Jaroslav Miller.

Předjednané jsou i možnosti stáží studentů UP na českém velvyslanectví při OSN v Ženevě. Univerzita považuje za důležité působit aktivně i v neakademické oblasti. „Navázání užší spolupráce  s organizacemi sídlícími v Ženevě přispěje k pozitivnímu obrazu Univerzity Palackého v zahraničí. Jde o důležitý krok v internacionalizaci univerzity mimo akademickou sféru s výrazným vlivem na náš další rozvoj,“ vysvětlila prorektorka Ivana Oborná.

Zatímco v některých úřadech a organizacích se bude teprve spolupráce rozvíjet, na jednom z míst ve Švýcarsku už velmi úspěšně běží a přináší i konkrétní výsledky. Jde o CERN – Evropskou organizaci pro jaderný výzkum. V této mezinárodní organizaci, na jejímž financování se podílí více než dvě desítky zemí včetně ČR, už úspěšně studenti a vědci z Olomouce pracují. „V CERNu se otevírají možnosti stáží pro naše studenty. Univerzita tam už na několika projektech spolupracuje, především prostřednictvím naší Společné laboratoře optiky. CERN je ochotný vzít několik našich studentů na stáže,“ řekl rektor. Jak dodal, ne všem ale může organizace pobyt hradit. „Bylo by vhodné, kdyby fakulty, především přírodovědecká, podpořily studenty nějakým stipendijním fondem. Máme v CERNu velmi dobrou pověst, naši optici jsou považovaní za vynikající odborníky a bylo by dobré tuto pověst nejen udržet, ale i dále rozvíjet,“ doplnil rektor UP.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.