Vědeckotechnický park otevřel svůj třetí blok, už je z větší poloviny zaplněn

Blok C Vědeckotechnického parku na ulici Šlechtitelů.
Fotogalerie: Pavel Konečný
čtvrtek 18. června 2015, 14:50 - Text: Pavel Konečný

Kanceláře, prostory pro podnikání i specializovanou laboratoř pro vývoj nových léků nabídne podnikatelům blok C Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého. Nová budova přišla na 50 milionů korun.

Všechny firmy, které v parku sídlí, jsou nějakým způsobem propojeny s univerzitou. Vědeckotechnický park motivuje a inspiruje lidi k podnikání a pomáhá jim při rozjezdu firmy například odbornými konzultacemi či pronájmy prostor. Klienti mohou také za výhodných podmínek využít know-how a přístroje univerzity. Ke konci minulého roku byl park pronajat z 89 procent.

„Otevření bloku C nám tento podíl srazilo na pětasedmdesát procent, ale věřím, že jen dočasně. Blok, který dnes otvíráme, je už nyní pronajat z šedesáti procent,“ uvedl ředitel Vědeckotechnického parku Jiří Herinek.

Většina firem se zabývá aplikací výsledků z přírodních věd, nanotechnologiemi nebo vývojem farmaceutických produktů. „Na univerzitě jsme rozjeli několik projektů, které ověřují uplatnění vědecko-výzkumných výsledků v praxi. Před dokončením jsou například technologie na rozpoznání falzifikátů potravin, léků či kosmetiky nebo na tvorbu interaktivních 3D pomůcek, díky nimž budou moci zrakově postižení lidé poznávat své okolí,“ řekl vedoucí oddělení transferu technologií Petr Kubečka.

Nejúspěšnější inkubátor

„Před patnácti lety začínal Vědeckotechnický park v bývalém skladu, či spíše kůlně. Dnes v něm sídlí čtyřicet osm firem z oblasti hi-tech,“ zdůraznil na slavnostní otevření prorektor Miroslav Mašláň. Otevření třetího bloku s více než 1300 metry čtverečními a 22 laboratořemi dává podle Mašláně tušit, že zanedlouho bude potřeba uvažovat o čtvrtém bloku.

Rektor Jaroslav Miller podotkl, že park sbližuje základní a aplikovaný výzkum s komerčním sektorem. „Mám intenzivní pocit, že Vědeckotechnický park je příběh s velkým P, navíc je jedním z nejúspěšnějších v této zemi,“ uvedl rektor. Jeho slova potvrdil Ondřej Kočandrle z ministerstva průmyslu a obchodu. „Navíc stále zachovává svou kontinuitu, která se dnes dovršuje,“ prohlásil Kočandrle.

Další kroky

Další novinku plánuje VTP UP na podzim, kdy otevře dvě nová specializovaná centra – pracoviště pro numerické modelování proudění a pevnostní výpočty a pracoviště pro stavbu těles z kovových slitin a plastu (3D tisk). „Nabídneme tak firmám z Olomouckého kraje služby, o něž je zájem, a další možnost jak spolupracovat s univerzitou,“ doplnil Herinek.

Nový blok C vznikl díky podpoře z Operačního programu Podnikání a inovace. Nabídkou pronájmů prostor pro inovativní firmy a specializovanými službami přispívá Vědeckotechnický park k růstu ekonomické úrovně Olomouckého kraje a podporuje podnikavost. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.