Vědecká rada rozhodla o nových profesorech

Budoucí profesoři Řídký, Sovová a Večeřa (zleva).
Koláž: Žurnál UP
úterý 22. října 2013, 19:17 - Text: Velena Mazochová

Eliška Sovová, Jan Řídký a Rostislav Večeřa jsou jména tří nových profesorů, jejichž jmenování schválila Vědecká rada Univerzity Palackého na svém pondělním zasedání. Návrhy vzešly z lékařské a přírodovědecké fakulty.

Přednostka kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace a proděkanka lékařské fakulty Eliška Sovová bude jmenována v oboru vnitřní nemoci. Ve své odborné činnosti se věnuje zejména rizikovým faktorům a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Jan Řídký, ředitel Fyzikálního ústavu Akademie věd a vědecký pracovník Společné laboratoře optiky, byl schválen pro jmenování profesorem v oboru aplikovaná fyzika. Zaměřuje se na experimentální částicovou fyziku a astrofyziku. Jeho badatelské výsledky jsou součástí výsledků několika rozsáhlých špičkových experimentů realizovaných v mezinárodních výzkumných střediscích CERN, Dubna či Pierre Auger Observatory.

Zástupce přednosty olomouckého ústavu farmakologie Rostislav Večeřa se ve své vědecké práci věnuje experimentální farmakologii přírodních a syntetických látek s hypolipidemickým působením. Jmenován profesorem bude v oboru lékařská farmakologie.

V řízení ke jmenování profesorem se prokazuje pedagogická, vědecká nebo umělecká kvalifikace uchazeče, který je zároveň význačnou vědeckou nebo uměleckou osobností ve svém oboru. Na návrh vědecké či umělecké rady vysoké školy podaný prostřednictvím ministra školství jmenuje profesory prezident republiky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.