Vědci z Univerzity Karlovy objasňují v Etiopii příčiny zákeřné černé horečky

Ilustrační foto: Freeimages
pátek 12. prosince 2014, 13:39 - Text: Jana Opočenská

Onemocnění černé horečky zkoumají v Etiopii parazitologové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Snaží se zde ve spolupráci s mezinárodním týmem přijít na to, proč se cyklicky opakují epidemie této tropické nemoci. Odpovědi na některé zásadní otázky mají na dosah, jiné jsou stále záhadou.

Černou horečku vyvolávají parazité rodu Leishmania, kteří napadají vnitřní orgány člověka a mohou jej i zabít. Parazit se do těla oběti dostane po kousnutí hmyzem. Epidemie černé horečky se vyskytují především v severovýchodní části Indie a ve východním rohu Afriky. Právě zde čeští vědci působí v rámci mezinárodní spolupráce, na které se podílejí také odborníci z Izraele či Etiopie.  Celý projekt financuje už čtyři roky Nadace Billa a Melindy Gatesových, ze které mohou vědci čerpat ještě rok.

„Naším hlavním záměrem bylo zjistit, z jakého důvodu v Etiopii opakovaně probíhají větší či menší epidemie leishmaniózy. Jako biologové jsme se snažili především zjistit, jak nemoc koluje. Zda se přenáší prostřednictvím flebotomů (druh komára – pozn. redakce) pouze z člověka na člověka, nebo zda ji flebotomus může přenést na člověka i z nakažených volně žijících nebo domácích zvířat,“ řekl člen vědeckého týmu Jan Votýpka. Vědci nyní zkoumají, která zvířata by mohla být součástí koloběhu přenášení černé horečky.

Průběžné výsledky studií naznačují, že infekce se může šířit i z lidí, kteří v sobě parazita mají, a přitom u nich nemoc nepropukla. To, že jsou nebezpečí svému okolí, vůbec netuší.  

Stále se však nedaří objasnit, proč se epidemie vyskytují jen v některých oblastech, i když přenašeči parazita žijí skoro po celé Etiopii. Parazitologové pečlivě studují flebotomy, kteří mohou být klíčem k celé záhadě. Přitom však sami čelí riziku nakažení. „Místní tam žijí celý život, za tu dobu je poštípají tisíce flebotomů, nakazí se ale jen někteří. Prostě musíme doufat, že budeme mít také štěstí,“ prohlásil Votýpka.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.