Vědci z Technické univerzity v Liberci vynalezli chameleonní textilii

Vliv světla na změnu barvy.
Foto: TUL
pátek 30. května 2014, 08:05 - Text: Jana Opočenská

Oblečení jako ze sci-fi filmu, které samo dokáže měnit svou barvu. I to bude díky týmu Michala Vika z Katedry materiálového inženýrství Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci možná brzy skutečností. Unikátní textilie, která mění svou barvu v závislosti na teple či světle, se představila světu 27. května.

Liberečtí vědci zkoumali speciální využití organických barviv a jejich citlivost na světlo a teplo. Vymysleli způsob, kdy pigmenty absorpcí UV záření nebo tepla  mění svoji chemickou strukturu, což se navenek projeví změnou barvy. 

„Pigmenty můžeme na textil aplikovat povrchově z roztoku či disperzní pasty nebo je můžeme vnitřně zakomponovat přímo do vlákna. To se nám podařilo ve spolupráci se Slovenskou Technickou Univerzitou v Bratislavě,“ uvedl docent Vik.

K čemu však může textilie měnící barvu sloužit? Například nositel, který  bude mít v oblečení všitý proužek s tímto speciálním materiálem, bude přesně vědět, kdy ho ohrožuje nebezpečné ultrafialové záření. Šlo by tedy o významnou pomoc při prevenci rakoviny kůže. Materiál může také sloužit jako teplotní čidlo v místech, kde není možný přístup s běžným termoměřičem. Potenciálních využití je celá řada.

 „Výsledek je více než uspokojivý. Dokazuje, že v textilním odvětví lze stále něco nového a smysluplného objevovat. Nový způsob použití pigmentů je výrazným krokem k dalšímu použití smart textilií,“ uvedla děkanka Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci Jana Drašarová.

Za vyvinutím chameleonního materiálu stojí deset let výzkumu v Laboratoři měření barevnosti a vzhledu, která patří mezi pět pracovišť svého druhu na celém světě.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.