Vědci z Jihočeské univerzity rozkrývají v Japonsku tajemství hmyzu

Ilustrační foto: Freeimages
čtvrtek 25. září 2014, 08:04 - Text: Jana Opočenská

Nejpočetnější a zároveň možná i nejzáhadnější skupina živočichů na světě je hmyz.  Na otázky proč je vlastně tolik rozšířený a co přispívá k tomu, že největší počet hmyzích zástupců obývá tropické pralesy, však stále neznáme odpovědi. K jejich nalezení by měl přispět výzkum na japonském ostrově Hokkaidó, na kterém se podílejí i vědci z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.   

„Výzkum v Japonsku nám může poskytnout cenné údaje, protože tato oblast je druhově třikrát bohatší než Evropa. Rádi bychom v budoucnu výzkum rozšířili i do dalších koutů světa, například do Afriky nebo Ameriky,“ prozradil vedoucí výzkumu v Japonsku Martin Volf. Jeho tým zde využívá speciální jeřáb, díky kterému je možný sběr drobných živočichů přímo z korun stromů. Do špatně dostupných míst se však musí šplhat po lanech.  

Podobný výzkum tým provedl v minulosti i na českém území a na Papui Nové Guinei. V těchto oblastech se vědcům podařilo shromáždit údaje o tisících druzích hmyzu a rostlin. Mnoho z nich do té doby ještě nikdo nepopsal, i proto výsledky publikovaly prestižní mezinárodní vědecké časopisy jako Nature či Science. Po Japonsku čekají na průzkum další tři světové lokality a následně přijde na řadu porovnání všech dat. 

Hlavním vedoucím celého výzkumu je Vojtěch Novotný z Jihočeské univerzity a Entomologického ústavu Akademie věd. Jeho vědecký tým bude schopný po zpracování výsledků lépe určit faktor, který zapříčiňuje rozmanitost druhů býložravého hmyzu na celém světě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.