Vědci vyvinuli nový lék na rakovinu vaječníků

Ilustrační foto: Freeimages
úterý 24. února 2015, 12:43 - Text: Kateřina Černohorská

Pacientky, trpící rakovinou vaječníků, by se už brzy mohly léčit novým lékem Lynparza, který vznikl díky rozsáhlému výzkumu odborníků z britské univerzity v Sheffieldu.

Lynparza patří mezi inhibitory s názvem PARP, které blokují samoobnovovací schopnost rakovinotvorných buněk a zároveň nepoškozují buňky zdravé. Kromě rakoviny vaječníků by mohla příznivě působit i v boji s rakovinou prsu. Na tvorbě léku začali odborníci pracovat už v roce 2005 a jejich nápad se uchytil i mezi ostatními vědci a farmaceutickými společnostmi. Výzkumu Lynparzy se ujala společnost Astra-Zeneca, která podnikla úspěšné klinické testy.

„Těší mě, že jsme mohli stát u zrodu tak významného léku. Jen v Evropské unii rakovinou vaječníků trpí více než sto padesát tisíc žen. Ve Spojených státech ji loni diagnostikovali téměř dvaadvaceti tisícům pacientkek a věřím, že mnoha z nich léčba Lynparzou pomůže,“ vysvětlil Thomas Helleday, jehož tým lék objevil.

Lynparza už získala licenci Evropské komise a Amerického odboru pro potraviny a léčiva (FDA).V současnosti čeká na rozhodnutí britského Národního institutu pro zdraví a péči (NICE), který má zvážit, jestli se lék dá použít u všech pacientek. Rozhodnutí by měla organizace zveřejnit v září tohoto roku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.