Vědci nasimulovali klima Tolkienovy Středozemě

Ilustrační foto. SXC
sobota 14. prosince 2013, 10:48 - Text: Kateřina Černohorská

Tolkienovi fanoušci, kteří někdy uvažovali o tom, jaké je ve Středozemi klima, mají štěstí. Týmu klimatických vědců z univerzity v Bristolu se totiž podnebí v Tolkienově zemi podařilo nasimulovat.

Výsledky ukazují, že domov hobitů Kraj měl klima velmi podobné tomu v britském Lincolnshiru a Leicestershiru. Nicméně Mordor, země zlého Saurona, měl klima jako Los Angeles a západní Texas. Elfové prý vyplouvali do západních zemí právě ze Šedých přístavů kvůli tomu, že tady vítr vál příznivým směrem.

Pro svou práci vědci použili klimatické modely podobné těm, které užívá Mezinárodní panel pro změnu klimatu (IPCC).

„Vzhledem k tomu, že tyto modely jsou založeny na základních vědeckých postupech, mohou nejen simulovat atmosféru Země, ale můžeme je i snadno přizpůsobit kterékoli planetě – skutečné nebo imaginární,“ vysvětlil Richard Pancost z univerzity v Bristolu.

Podle vědců je toto zjištění objevné například proto, že díky klimatickým modelům budou moci zkoumat stav světa za poslední doby ledové před 50 miliony lety.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.