Vědci mají opět zájem spolupracovat s firmami díky inovačním voucherům

Centrum regionu Haná.
Foto: Žurnál UP
úterý 10. prosince 2013, 08:48 - Text: Martina Šaradínová

Olomoucký kraj vyčlenil 6,67 milionu korun na druhou etapu inovačních voucherů, jejichž cílem je podpořit rozvoj inovačního potenciálu firem v regionu prostřednictvím spolupráce s vysokými školami. Zúčastnit se jí chtějí Centrum regionu Haná (CRH) a Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), která uspěla již v první etapě. Podnikatelé budou moci žádosti podávat začátkem příštího roku.

„Do druhé etapy projektu je zapojeno osm vysokých škol z České republiky, na spolupráci s nimi mohou podnikatelé získat dotaci až 149 tisíc korun. Univerzita Palackého ve výčtu škol samozřejmě nechybí,“ uvedla mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová. Celkem pět milionů korun podle ní kraj získá z dotace Regionálního operačního programu Střední Morava.

Pomocí takzvaného inovačního voucheru si podnikatelé mohou zakoupit od zvolené vysokoškolské instituce znalosti, služby či technologie, a zvýšit tak svůj inovační potenciál. Na vynaložené náklady obdrží firmy po realizaci díla finanční příspěvek ve výši 75 procent z veřejných zdrojů. Na zkušenosti z první etapy projektu chtějí navázat CRH i RCPTM.

„Projekty dosud probíhají, měly by skončit na počátku příštího roku. Už nyní ale jednáme o další spolupráci prostřednictvím inovačních voucherů s konkrétními firmami. Podnikatelské subjekty budou moci využít rozsáhlé know-how širokého spektra vědeckých pracovníků centra, jejich zkušeností a špičkového přístrojového vybavení,“ uvedl Libor Hájek z CRH.

Vědecké centrum spolupracuje například se společnostmi Úsovsko, Trisol nebo Chemap Agro. Inovace se týkají mimo jiné vlivu použití růstových stimulátorů na vybrané zemědělské plodiny, ověřování účinků výživy mikroprvky u obilnin a rozpracování metody extrakce malých peptidů z obilek ječmene.

Do druhé etapy projektu se hodlá zapojit i RCPTM. „Projekty z první etapy v současné době dokončujeme, firmy pak vyhodnotí přínos spolupráce. Počítáme ale i s účastí ve druhé etapě, domlouváme se s konkrétními podnikateli. Opět bychom mohli pomoci v oblasti nanomateriálového výzkumu a nových technologií,“ potvrdil Pavel Tuček z RCPTM.

O inovační voucher budou moci žádat firmy, které mají sídlo nebo provozovnu v Olomouckém kraji a působí v oblasti zpracovatelského průmyslu, výroby a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, zásobování vodou, činnostmi související s odpadními vodami, odpady a sanacemi, stavebnictvím, velkoobchodem a maloobchodem nebo informačními a komunikačními činnostmi.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.