Vědci hledají respondenty pro výzkum rodin

Ilustrační foto: Freeimages
středa 3. září 2014, 12:33 - Text: (srd)

Změny ve fungování českých rodin se rozhodli popsat odborníci z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Pro studii hledají nyní účastníky. Vědci se budou zajímat o vývoj dětí a rodin od třetího trimestru těhotenství do tří let věku dítěte.

„Je zjevné, že podoba uspořádání rodinných vztahů se proměňuje. V našem výzkumu bychom rádi zjistili, jak se tyto změny projevují v prožívání jednotlivých členů rodiny,“ uvedla vedoucí vědeckého týmu Zuzana Masopustová z Institutu výzkumu dětí, mládeže a rodiny. Studie dostala název Domov, jenž je zkratkou slov děti, otcové a matky o vývoji.

Účastníci vyplní dotazníky

Odborníci už léta sledují například zvyšující se rozvodovost nebo rostoucí počet dětí narozených mimo manželství. Jaký to má na život rodin reálně dopad, však přesně nevědí. Nová studie by jim v tom měla pomoci. Vědci budou respondenty sledovat pomocí dotazníků, které přihlášení dostanou každé tři až šest měsíců. Budou odpovídat na otázky týkající se aktuálního partnerského soužití, prožívání těhotenství a následně vývoje dítěte.

„Budeme se snažit postihnout i specifické rodičovské chování, jako je například používání kočárku, nošení dětí v šátku nebo používání dudlíku. Tedy chování, které je pro některé rodiče naprosto běžné, zatímco pro jiné nikoliv,“ přiblížila Masopustová.

Výzva je cílená hlavně na muže

Výzkumníci se obracejí s výzvou zejména na muže, neboť ti se do psychologických výzkumů hlásí méně ochotně než ženy. To pak zkresluje konečné výsledky. „Muži hrají v celém zmíněném období významnou roli, proto je pro nás jejich názor a pohled na věc velice důležitý,“ zdůraznila vedoucí vědeckého týmu.

Jednotlivci nebo páry, které aktuálně čekají dítě, se mohou do výzkumu hlásit prostřednictvím webových stránek institutu ZDE


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.