Věda x cukrovka, 2014

pátek 14. února 2014, 08:19 - Text: (Redakční pošta)

Jaké jsou v kostce novinky v pokročilých technologiích v diabetologii?

Ve dnech 5.–8. února 2014 se ve Vídni konala již 7. mezinárodní konference Advanced Technologies & Treatments for Diabetes – setkání, které každoročně mapuje nejnovější vývoj technologii ke kontrole a léčbě diabetu mellitu. Z Ústavu fyziologie LF UP jsme tradičně přispěli střípky z našeho vlastního výzkumu, podobně jako stovky účastníků ze všech obydlených světadílů planety – s nimiž jsme mohli sdílet poznání v této oblasti.

Kupředu jde vývoj pump k aplikaci inzulínu. Už žádné hadičky, ale miniaturní medailonky hezkých tvarů, skrývající zásobník inzulínu. Přelepené náplastí působí na těle nenápadně, lze je ovládat dálkově, případně si připichovat dávky inzulínu manuálně drobným tlačítkem. A života lze užívat bez větších omezení.

Asijská firma zkonstruovala náramek, který rozborem potu rozpoznává hrozbu hypoglykémie a následně rozesílá varovné SMS na předvolená čísla. (Rozbor potu SMS přijímajících rodinných příslušníků a registrujícího lékaře bohužel zatím nikdo nezkoumal.

Přístroj na neinvazívní měření hladiny cukru v krvi – bez nutnosti popíchaných prstů – se jmenuje GlucoTrack, a na evropský trh by měl snad přijít v dohledné době. Kombinuje tři fyzikální technologie, a tak jeho přesnost už je dostatečná ke schválení pro domácí použití. Má formu drobného kolíčku na ušní lalůček.

„Umělá slinivka břišní“ – technické zařízení, které dovede vnitřní sekreci slinivky nahradit, sestává v současnosti z podkožního senzoru měřícího glykémii, malých pumpiček s hormony (inzulín, glukagon) a řídící jednotky (pro představu: obslužná zařízení velikosti mobilního telefonu jsou připevněna k opasku). Na táboře malých diabetiků v USA se technologie testovala poměrně úspěšně.

Jsou vyvíjeny atraktivní počítačové hry, v nichž se mladí diabetici (od malička) školí na experty v kompenzaci svého onemocnění. To jim do života vnese jistotu a sníží hladinu stresu. Úspěch sklidila aplikace s vlastním Avatarem, kterého dítě zachraňuje z různých hrozeb a získává za to odměny.

Nadějný je objev hormonu betatrofinu, který podporuje růst a množení beta-buněk ostrůvků slinivky břišní. Pracuje se také na diferenciaci či transdiferenciaci různých typů buněk na buňky se schopností produkce inzulínu podle potřeb organismu. V experimentu na myši proběhly již úspěšné pokusy. Biologická léčba vývoj DM I. typu zpomaluje, ale k jeho regresi zatím nestačí, jsou hledány pomocné strategie.

Převrat v názorech na vznik diabetu 2. typu znamenal nástup „metabolické“ chirurgie. Věřili byste, že cukrovka II. typu (kterou má 90% diabetiků) je onemocnění, které léčí chirurg? Bypassové operace žaludku a střevního traktu byly původně navrženy pro léčbu těžké obezity. Avšak mnozí z pacientů se ještě dříve, než zhubli, zbavili cukrovky či potřebovali daleko menší dávky inzulínu či antidiabetik. Často jim také klesl zvýšený krevní tlak a příznivě se změnily hladiny tuků v krvi. Nyní se pátrá po souvislostech, které střevní hormony (nebo snad složení mikrobiomu střevního traktu) stojí za tímto jevem. Až budou poznány, snad budeme moci ovlivnit celý soubor metabolických civilizačních onemocnění i bez chirurgického zákroku.

Souhrnem, vyvíjené technologie léčby diabetu s největší pravděpodobností vynutí přepsání učebnic medicíny.

Iveta Poljaková
Ústav fyziologie LF UP


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.