Věda vládne první polovině listopadu

Světelná expozice Proteus.
Foto: Archiv AV ČR
úterý 3. listopadu 2015, 10:20 - Text: Jana Opočenská

Největší a nejrozsáhlejší vědecký festival v České republice vypuknul. Patnáctý ročník Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR potrvá do poloviny listopadu a návštěvníkům nabízí více než 500 akcí po celém Česku.

Hlavním centrem festivalu je budova Akademie věd ČR v Praze na Národní třídě. „Propojení umění s moderními technologiemi představí interaktivní světelný exponát Proteus. Expozice, jejímž hlavním prvkem je světlo a dotek, byla vytvořena přímo na míru 15. ročníku Týdne vědy a techniky AV ČR,“ prozradila Eva Jurková, jedna z manažerek festivalu. „Dále budou moci festivaloví návštěvníci nahlédnout do tajů životních procesů rostlin, daktyloskopie, 3D tisku, projít si nadživotním modelem srdce a pozorovat hvězdy v mobilním planetáriu,“ doplnila Jurková.

Na festivalu se představí přední čeští vědci a popularizátoři vědy. O imunitním systému pohovoří ředitel Ústavu molekulární genetiky AV ČR profesor Václav Hořejší. Dubnovým zemětřesením v Nepálu se bude věnovat seismolog Aleš Špičák z Geofyzikálního ústavu AV ČR. O Hyde Parku Civilizace bude mluvit Daniel Stach z České televize a chemickou show předvede Michael Londesborough z Ústavu anorganické chemie AV ČR.

Celkově se během festivalu uskuteční více než 250 přednášek, 60 výstav, 70 dnů otevřených dveří, ale i řada vědeckých kaváren, seminářů a projekcí dokumentárních filmů.

Kromě pražského centra Akademie věd ČR otevírají návštěvníkům své dveře i další pracoviště a partnerské organizace po celé republice. Jejich přehled lze dohledat ZDE. Vstup na festival je bezplatný. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.