Věda na jarní Floře

Popularizace vědy na jarní Floře Olomouc.
Fotogalerie: Pavel Konečný
pátek 25. dubna 2014, 07:25 - Text: Pavel Konečný

Univerzita Palackého zpestřila i v letošním roce program mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc. Od včerejška nabízí v interaktivních stáncích netradiční chemické pokusy, čínskou kaligrafii nebo hlavolamy.

„Malé děti si chtějí vyzkoušet všechno a ptají se, co si z toho můžou vzít s sebou domů,“ komentovala zájem o jednoduché pokusy ve stánku přírodovědecké fakulty studentka chemie Dagmar Slaninová. Starší návštěvníky podle její kolegyně doktorandky Jany Prášilové zajímá spíše aroma kvíz a zahrádkáře pH půdy. „My jim poradíme, že musí půdu s vodou protřepat, udělat si výluh a ten změřit lakmusovým papírkem,“ vysvětlila. Zájem o stánek je velký od otevření výstavy. „Chodí hodně lidí i celé školy,“ poznamenala Slaninová.

Ve stánku Konfuciovy akademie se nezastavila studentka čínštiny a japonštiny Jana Sabanošová. Malovala lidem na ruce čínské znaky. „Nejčastěji chtějí vlastní jméno, které si nechají napsat na kartičku a já jim ho pak přepíšu na ruku,“ uvedla Sabanošová.

Jméno Michaela si nechala napsat i studentka ze zahradnické školy v Rajhradu. „Zaujalo mě to, čínské znaky se mi výtvarně líbí. Fascinují mě,“ prohlásila.

Projekt Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny, který se snaží dostávat vědu takříkajíc do ulic, oživuje promenádu ve Smetanových sadech. „Nejen děti, ale také jejich rodiče či prarodiče mají šanci vyzkoušet si zábavné chemické pokusy, rýžování zlata, sportovní aktivity nebo třeba pálivost chilli papriček,“ uvedl hlavní řešitel projektu Roman Kubínek.

Třináct aktivit ze tří fakult a Konfuciovy akademie zpestří program největší české květinové výstavy až do neděle.

Hlavní expozice jarní etapy Flory Olomouc nese název Divotvorná zahrada a je první květinovou výstavou po rekonstrukci pavilonu A.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.