Věda a výzkum v roce 2016: výzvy, příležitosti, očekávání

Prorektorka pro vědu a výzkum Jitka Ulrichová.
Foto: Velena Mazochová
pondělí 18. ledna 2016, 14:00 - Text: Velena Mazochová

Zapojení do evropských projektů Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, vyhodnocení vědeckých výstupů v mezinárodním srovnání nebo příprava na legislativní změny – takové jsou některé z  priorit úseku vědy a výzkumu Univerzity Palackého pro rok 2016. Cílem přitom zůstává zachování a posílení její přední pozice mezi českými vysokými školami.

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání je víceletým tematickým programem v gesci ministerstva školství, který umožňuje čerpat finanční prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie v programovém období 2014 - 2020. „Výzvy měly být vyhlášeny už v loňském roce, většina z nich bude ale otevřena právě letos. Kromě podpory výuky nebo internacionalizace budou zaměřeny na vybudování a rozšíření výzkumných infrastruktur, podporu akademických pracovníků a doktorandů. Do tohoto programu univerzita už nyní připravuje nové projekty,“ uvedla prorektorka pro vědu a výzkum Jitka Ulrichová.

Při hodnocení výzkumné činnosti hodlá vedení univerzity začít pracovat s nově pořízeným analytickým nástrojem InCites, který využívá společnost Thomson Reuters. „Umožňuje vyhodnocení výstupů vědy a výzkumu fakult, pracovišť, týmů i jednotlivců v mezinárodním srovnání. Komplexní analýza zahrnuje řadu kritérií, jako jsou například hodnocení kvality publikací nebo míra zapojení do mezinárodní spolupráce,“ vysvětlila prorektorka.

V dostatečném předstihu se univerzita současně chystá připravit na očekávané změny metodiky v hodnocení vědy a výzkumu, kterou se bude řídit rozdělování finančních prostředků ze státního rozpočtu od roku 2017. „Pokud bude schválen nový vysokoškolský zákon, budeme muset reagovat i na legislativní změny, zejména v souvislosti s novými kritérii pro akreditace habilitačních a profesorských řízení,“ doplnila Jitka Ulrichová. Jednou z priorit by podle ní měla být také větší informovanost a popularizace výsledků vědy a výzkumu nejen v domácím, ale i v zahraničním prostředí.

V žebříčku českých vysokých škol si Univerzita Palackého v oblasti vědy výzkumu udržuje přední pozici. Podle bodového hodnocení výsledků vědy a výzkumu si UP drží čtvrtou příčku – za Univerzitou Karlovou, Masarykovou univerzitou a ČVUT Praha.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.