Večery budou patřit několika debatám o uprchlících

Ilustrační foto: Kristýna Erbenová
úterý 20. října 2015, 07:00 - Text: Eva Hrudníková, Ivana Pustějovská

Hned na několika místech se bude tento týden v Olomouci debatovat o uprchlících a o migraci. Nejprve bude dnes od 18 hodin v Muzeu umění v sále Divadla hudby panelová diskuse na téma Migrace a co bude dál?, kterou pořádá nezisková vzdělávací organizace ARPOK. O hodinu později, v 19 hodin, pak v kavárně Bistrá kráva odstartuje tématem Islámský stát: nový totalitní režim? podzimní cyklus popularizačních přednášek Science Café právnické fakulty. 

„Touto besedou se zapojujeme do Týdne globálního vzdělávání, který je pořádán pod záštitou Rady Evropy. Pro Českou republiku bylo vybráno téma migrace. Pro nás je to otázka navýsost aktuální, a proto jsme se rozhodli připravit panelovou diskusi. Předpokládáme, že se bude mluvit nejen o fenoménu migrace, ale třeba také o vlivu médií nebo o tom, jaký je vztah České republiky k cizincům,“ řekla Karin Majerová z pořádající organizace ARPOK. Pozvanými diskutujícími jsou rektor Jaroslav Miller, Daniel Topinka z filozofické fakulty, Jiří Musil, vedoucí územního odboru Olomouc Policie ČR, Tereza Malochová z neziskové organizace SOZE a zastoupeni by měli být i zahraniční studenti.

Právnická fakulta i v zimním semestru pokračuje s popularizačními přednáškami Science Café. Podzimní cyklus tentokrát propojuje téma Jiný pohled na uprchlickou krizi. První přednáška pro širokou veřejnost se uskuteční večer v olomoucké kavárně Bistrá kráva. Spolupořadatelem je studentský spolek ELSA. „Téma série přednáškových večerů jsme zvolili v reflexi na současné dění. Také se snažíme, aby obsah i forma byly přitažlivé pro laickou veřejnost,“ řekla koordinátorka Lucia Madleňáková. Jako první vystoupí v kavárně Ondřej Filipec z katedry politologie a společenských věd právnické fakulty. Svou přednášku nazval Islámský stát: nový totalitní režim? Od 19 hodin se pokusí odpověď i na otázky: Co stálo za vznikem Islámského státu? Jak vypadá jeho politický systém a ideologie?

Podzimní cyklus Science Café se bude skládat ze tří přednášek. Další dvě jsou na programu 10. a 24. listopadu, vždy od 19 hodin v Bistré krávě. V pořadí druhý přednáškový večer bude v režii dvojice Martin Faix a Ondřej Sváček, odborných asistentů z katedry mezinárodního a evropského práva. Zájemcům přiblíží úlohu mezinárodního společenství v uprchlické krizi. Sérii pak zakončí Maxim Tomoszek z katedry ústavního práva, který nastíní možnosti řešení současného dění prostřednictvím právních klinik.

Vzhledem k omezené kapacitě kavárny si zájemci musí rezervovat místa předem na Facebooku Bistré krávy. Pokud se někdo do kavárny nedostane nebo mu termín nevyhovuje, o zajímavé informace a názory nepřijde. Podzimní přednášky si bude možné kdykoli pustit na SlidesLive.

Na téma uprchlické krize se bude tento týden na právnické fakultě debatovat i ve středu. Studentský spolek Nugis Finem připravil diskusi o vlivu médií na současnou krizi. V aule fakulty se od 18 hodin potkají šéfredaktor Respektu Erik Tabery a Michal Bartoň z katedry ústavního práva.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.