Ve dne v noci podle zákoníku

Repro: Žurnál UP
sobota 25. ledna 2014, 14:55 - Text: Milada Hronová

Vydavatelství Univerzity Palackého vydalo publikaci, která přibližuje činnost strážníků a četníků v dobách i nedávno minulých. Kniha Ve dne v noci podle zákoníku… s podtitulem Policisté a četníci v českých zemích do roku 1945 byla pokřtěna ve Vlastivědném muzeu.

„Pro Vydavatelství Univerzity Palackého je vždy potěšením, když se může podílet také na knihách, které nejsou určeny pouze akademické obci, ale i širší veřejnosti,“ uvedla ředitelka univerzitního vydavatelství Hana Dziková.

Autor díla, policista, zástupce vedoucího územního odboru v Prostějově Miroslav Spurný předkládá čtenářům fakta o fungování četnictva za habsburské monarchie, v letech meziválečné Československé republiky a protektorátu Čechy a Morava.

„Publikace je nepochybně cenným zdrojem poznání nejen pro policisty, ale i pro současné i budoucí historiky, právníky či soudní lékaře, z nichž mnozí působí na Univerzitě Palackého,“ zdůraznil rektor Miroslav Mašláň.

Miroslav Spurný se historií bezpečnostních sborů působících na našem území zabývá od roku 1989. Pravidelně se účastní konferencí policejních historiků, přispívá do almanachu, aktivně přednáší historii policie a četnictva. Historii bezpečnostních sborů už věnoval tři rozsáhlé výstavy. Sám je aktivním sběratelem a majitelem mnoha historických exponátů uniforem i zbraní.

Publikace Ve dne v noci podle zákoníku… navazuje na výstavu O Moravských zločinech a trestech, která byla ve Vlastivědném muzeu instalována od dubna do září roku 2012 k dvacátému výročí vzniku Policie České republiky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.