Vánoční atmosféra se Snílkem

Borovice Snílek.
Foto: Veronika Kolesárová, Olomoucký deník
neděle 24. listopadu 2013, 23:01 - Text: Tereza Hawlitzká

Snílek, tak zní jméno letošního vánočního stromu, který už několik dní zdobí olomoucké Horní náměstí. Nazvala jej tak dvanáctiletá Terezka Růžičková, výherkyně soutěže Pojmenujte vánoční strom, do které se letos přihlásily dvě stovky dětí.

Vyhlášení se konalo v neděli krátce před šestou hodinou večer za přítomnosti primátora Martina Novotného.  Zatímco minulý rok připomínala lidem hvězdnou oblohu Polárka, letos město zaplnily sny. „Protože o Vánocích každý sní,“ zdůvodnila výběr jména Terezka, když si na podiu přebírala svou cenu, sadu potřeb pro umělce.

Ihned poté se po netrpělivém odpočítávání celého náměstí konečně rozsvítilo přes čtyřicet tisíc světel na dvaadvacetimetrovém stromě. První borovici v historii věnovala vánočním trhům Skřivánčí ulice.

„Líbí se mi, jak svátečně je to pojaté. Ta vánoční atmosféra je přímo hmatatelná,“ chválí trhy jedenadvacetiletý student Tomáš z Ostravy.

„Olomoucký vánoční jarmark se mi líbí mnohem více než ten v Žilině. V programu si navíc každý může najít svoje,“ okomentovala městskou tradici studentka španělštiny Simona.

Letošní trhy lámou rekordy. Jen výzdoba Dolního náměstí a provoz kluziště vyšel radnici na čtyři miliony korun. A zajištění bohatého kulturního programu přijde na dva miliony.

Celý prosinec budou město provázet vystoupení na Horním náměstí. Na každý den jsou naplánovaná nejméně dvě. Těšit se můžeme na Františka Nedvěda, Lauru a její tygry, Katku Knechtovou nebo Natea Browna a jeho gospelový sbor.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.