Vánoce zahraničních studentů: šťastné, veselé a multikulturní

Vánoční svátky stráví v Olomouci Dimitra Chairetakiová, Vinay Pathak a Chika Akimotová (zleva).
Foto: Velena Mazochová
středa 24. prosince 2014, 07:17 - Text: Klára Henzlová a Velena Mazochová

Bez zázemí nejbližší rodiny a v cizí zemi stráví vánoční a novoroční svátky část zahraničních studentů, kteří zůstávají na přelomu roku v Olomouci. Domů mají většinou daleko, zároveň ale chtějí okusit, jak se slaví konec roku jinde.

Některým tradicím zůstanou zahraniční studenti věrni, s českými zvyklostmi je propojí přátelé, které v Olomouci našli.

Štědrý večer na několik způsobů

„Rád zůstávám na Vánoce v Olomouci s českými přáteli a rád zajdu i na trhy a na punč. Dárky jsem koupil svému školiteli, kolegům a kamarádům,“ potvrdil student oboru Biofyzika na přírodovědecké fakultě Vinay Pathak. Multikulturní atmosféru konce roku poznal už ve své rodné Indii. „Hodně svátků slavíme společně, v Indii jsem na Štědrý večer chodil ke svým křesťanským kamarádům a oslavili jsme Vánoce spolu,“ vysvětlil Vinay.

Velká vzdálenost dělí od domova také Chiku Akimotovou, která do Olomouce přijela studovat sociologii z Japonska. „Ráda bych poznala, jak se v jiných zemích slaví Vánoce a Silvestr. V Japonsku obvykle Vánoce neslavíme, je to normální pracovní den. Ale i přesto si každý rok dáme s přáteli dort,“ přiblížila Chika.

Na netradiční Vánoce se těší i Španěl José Manuel Diaz Trigos, který studuje obor Tělesná výchova a sport. „Odjet do Španělska a po pár dnech se zase vrátit sem, by bylo zbytečné plýtvání penězi,“ zhodnotil José věcně. Štědrý den stráví se svými kamarády. „S klukem, co se mnou přijel ze Sevilly, a se dvěma holkami, které jsem poznal tady. Oni jsou moje olomoucká rodina,“ prohlásil José. Štědrovečerní večeře bude podle něj typicky španělská. „Hlavně díky potravinám, které nám ze Španělska poslali rodiče,“ dodal José. Dárky má nakoupené, příbuzné a známé obdaruje po návratu domů.

Dimitra Chairetakiová, která dosud slavila Vánoce u své rodiny v Řecku, se také chystá na tradiční večeři. „Připravíme plněného krocana nebo houbový koláč a dárky si budeme vyměňovat s ostatními erasmáky, kteří zůstali v Olomouci,“  objasnila studentka anglistiky. Dojde podle ní i na typické řecké vánoční cukroví - melomakarono a kourabiedes, medový dezert s ořechy a máslové sušenky s praženými mandlemi.

Vinay se naopak chystá propojit zdejší a domovskou kuchyni a vytvořit kombinaci českého a indického jídla. Chika bude zase slavit Vánoce v rodině své české kamarádky. Chystá se ale upéct sušenky a dort a večeřet smažené kuře. „Dárky koupím rodičům a kamarádům, “ dodala.

Silvestr s hroznovým vínem, mincí v koláči i „počesku“

Oslavy konce roku studenti teprve plánují. José chce vánoční prázdniny věnovat cestování po Česku a Chorvatsku. „Ještě přesně nevíme, který den vyrazíme, takže Silvestr je pro nás zatím jedna velká neznámá,“ připustil José. Určitě ale nezapomene na jednu španělskou zvyklost. „O půlnoci jíme dvanáct kuliček hroznového vína, s každým odbitím hodin jednu. Tuhle tradici určitě dodržíme, ať budeme kdekoliv,“ slibuje José.

Dimitra uvažuje o silvestrovském pobytu v Česku nebo ve Vídni, některých zažitých tradic se bude ale držet také. „Asi uděláme typickou řeckou věc a to je krájení vasilopity - pocukrovaného koláče, ve kterém je schovaná mince. Ten, kdo ji najde, bude mít příští rok štěstí. A pro štěstí vstupujeme také do domu pravou nohou,“ popsala Dimitra.

Zcela v českém duchu se chystá přivítat Nový rok Chika. „Asi začneme pít už odpoledne a o půlnoci půjdeme pouštět rachejtle,“ dodala s úsměvem. Jasno má i Vinay. „Když jsem tady, tak Silvestr oslavím po vašem. Půjdu na party a budu se svými kamarády,“ doplnil Vinay.

Se svými blízkými doma zůstane díky mobilu a internetu ve spojení stejně jako ostatní. „Se svou rodinou jsem v kontaktu každý den, takže na Vánoce tomu nebude jinak,“ potvrdil José. „Normálně slavím Vánoce s rodinou, ale letos to snad zvládnou beze mě,“ ujistila Dimitri.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.