Vánoce v říši Inků. Výstava, která propojuje Olomouc s dalekým Peru

Ilustrační foto: MF
pátek 30. října 2015, 13:34 - Text: (map)

Ježíšek s indiánskými rysy a místo oslíka lama alpaka. Od 30. října se Olomoučané mohou ponořit do kouzelné atmosféry Vánoc. Nejde však o idylické bílé ladovské Vánoce, nová expozice Vlastivědného muzea nabízí oslavu narození Jezulátka v pojetí dalekého exotického Peru.

Výstava Vánoce v říši Inků představuje průřez školami lidových peruánských betlémů, které v době oblíbených svátků zdobí téměř každou domácnost. Vznikla díky dlouhodobé dobré spolupráci Velvyslanectví Peruánské republiky v ČR a statutárního města Olomouce, za výrazné pomoci Vlastivědného muzea Olomouc.

„Země, kterou si spojujeme se slavnou říší Inků, s vysokými Andami a s tradicemi indiánských kultur, má překvapivě bohatou tradici lidového křesťanského umění. V něm se přitom zcela přirozeně prolínají křesťanské a evropské kořeny se silnými vlivy umění starobylých jihoamerických indiánských kultur,“ uvedl primátor Olomouce Antonín Staněk.  Připomněl, že Olomouc má s peruánskou ambasádou dlouhodobé přátelské a nadstandardní vztahy a že peruánská velvyslankyně Marita Landaveri Porturasová opakovaně navštívila Olomouc.

Mezi více než stovkou exponátů se v expozici nabízejí ke zhlédnutí betlémy z mnoha oblastí Peru, a to i z tak odlehlých, že se tam velká většina turistů nikdy nedostane. Jedná se o lidové betlémy, které jsou inspirovány dávnými zvyky domorodých kultur a které mívají lidé v domácnostech.

 „Jsme velmi rádi, že můžeme v Olomouci výstavu představit. Chceme tak ukázat, jaké bohatství v naší kultuře máme. Podobná výstava se na Moravě ještě neuskutečnila,“ dodal rada peruánské ambasády Oscar Paredes Loza.

Expozice Vánoce v říši Inků představuje veřejnosti základní typy lidových „indiánských“ betlémů. Tyto důvěrně známé výjevy jsou zasazeny do komorních kulis zahrad či dvorků. Tamní umělečtí řemeslníci při své tvorbě využívají různé materiály, například keramiku, kámen, dřevo, tkaninu, slámu nebo vysušenou dýni. Betlémy jsou charakteristické typickým oblečením postav a znázorněním místních zvyků.

Výstava Vánoce v říši Inků, kterou mohou zájemci navštívit v Mendelově sále Vlastivědného muzea Olomouc, potrvá do 10. ledna 2016.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.