Vánoce v Muzeu umění zdarma

Arcidiecézní muzeum na Přemyslovském náměstí - součást Muzea umění.
Ilustrační foto: MUO
čtvrtek 25. prosince 2014, 07:55 - Text: (caf)

Čtyři dny bude mít během vánočních svátků otevřeno zdarma Muzeum umění Olomouc. Od 25. do 28. prosince si lze bezplatně prohlédnout aktuální výstavy a stálé expozice v obou budovách - Arcidiecézním muzeu Olomouc a Muzeum moderního umění.

Do Muzea moderního umění stojí za to přijít na aktuální výstavy i na stálou expozici Století relativity. Z krátkodobých výstav si největší pozornost zaslouží první ucelená prezentace českého symbolismu Tajemné dálky. Více než 300 exponátů pochází z veřejných i soukromých sbírek nejen z Česka, ale i Německa a Norska.

Hluboké výtvarné zážitky ale skýtá i výstava Na hlubinu. Ta rekonstruuje malířské výstavy mladého křesťanského umění, které se konaly v letech 1938–1940 na Svatém Kopečku jako doprovodný program setkání katolických intelektuálů – moravských Akademických týdnů.

Do 11. ledna pak trvá komorní prezentace kreseb a plastik Karla Malicha (*1924) – jedné z nejvýraznějších uměleckých osobností druhé poloviny 20. století.

Při procházce stálou expozicí Arcidiecézního muzea návštěvníci získají nejen přehled o tom, co vznikalo na Moravě v oblasti duchovně orientované kultury od románského umění, gotiky, přes manýrismus a baroko až po rokoko, ale uvidíte také sochy světoznámého sochaře, olomouckého rodáka, autora Ariónovy kašny na olomouckém Horním náměstí Ivana Theimera.

Novinkou je pak exkluzivní a rozmanitý výběr z jedinečných sbírek strahovského kláštera na výstavě Speculum Mundi.

Více o otevírací době ZDE.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.