Vandalové zbourali zeď v botanické zahradě

Zbořená zídka botanické zahrady.
Foto: Magda Vránová, Olomoucký DENÍK
pondělí 2. června 2014, 10:05 - Text: (caf)

Zídku u Botanické zahrady Univerzity Palackého ve Smetanových sadech zničili vandalové. Ti v zahradě vysypávají truhlíky a ničí rostliny, uvedl Olomoucký deník.

Stále častěji musí vedení univerzitní botanické zahrady napravovat škody, které v areálu opakovaně způsobují vandalové. Nájezdy vandalů do botanické zahrady Univerzity Palackého sousedící s výstavištěm Flora začaly zhruba před měsícem. Celý areál je přitom ze všech stran oplocený.

„Vandalové opakovaně rozstříhali na několika místech drátěné pletivo, poničili rostliny a vylomili zámky na dveřích zahradních domků. Spustili tím alarm, takže sem vyjížděla bezpečnostní agentura. Kvůli krádežím jsme už několikrát museli přivolat také policii,“ popsal Deníku trápení se zatím neznámými pachateli zahradník Vladimír Všetička.

Zaměstnanci univerzitní zahrady se snaží stovky rostlin, keřů a stromů před nežádoucími návštěvníky ochránit. Opravují rozstříhané ploty, mění poškozené zámky za nové a přesazují poničené sazenice. Výstaviště Flora požádali o navýšení zdi, po které vandalové do zahrady po nocích lezou.

Zeď oddělující výstaviště a zahradu je podle náměstka výstaviště Jiřího Svačinky poškozená a staticky narušená natolik, že už se ji nevyplatí opravovat. Výstaviště ji proto nahradí bytelným plotem sestaveným z masivních kůlů.

„Použijeme dřevěné půlkuláče, zpevníme je kovovými prvky a navážeme na plot ze stejného materiálu, který už opodál stojí. Domníváme se, že se do areálu po nocích neustále vrací stejná parta. Každou krádež samozřejmě hlásíme policii," dodal Svačinka.

Stejně jako zaměstnanci univerzitní zahrady doufá, že policie pachatele co nejdříve dopadne. „Pokud se je podaří zadržet a prokázat jim škodu nad pět tisíc korun a úmyslné poškození majetku, mohlo by být jejich jednání kvalifikováno jako přečin poškození cizí věci. Hrozil by jim pak až rok vězení,“ uvedla krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Univerzitní zahradníci se starají o více než 1500 unikátních rostlin z celého světa. To, jak je péče o vzácné druhy náročná, popsal Deníku Vladimír Všetička.

„Laici často ani netuší, kolik je s tím práce. Například některé druhy pivoněk vyklíčí ze semene často až po pěti letech. Další tři roky pak trvá, než vykvetou. Pěstujeme tady unikáty, které návštěvníci jinde neuvidí. O to víc nás pak mrzí, když je vandalové úmyslně ničí,“ dodal Všetička.

Univerzitní botanická zahrada je nejstarší botanickou zahradou na Moravě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.