V úterý vyjde nový Žurnál UP. Nabídne velký rozhovor s psychologem Peterem Tavelem o hledání štěstí

Jarní číslo Žurnálu UP vyjde 22. března.
Repro: Žurnál UP
pátek 18. března 2016, 11:01 - Text: Ivana Pustějovská

Víte, že český šéfdiplomat v Bruselu je absolventem Univerzity Palackého? Pokud si marně lámete hlavu, o koho jde, nechte toho! Dozvíte se to v novém čísle univerzitního Žurnálu, který vyjde 22. března. Nabídneme vám osudy a názory hned několika výjimečných osobností spojených s UP.

Pokud máte v těchto neklidných časech starost o svou duši (nebo o to, zda vůbec máte duši), neměl by vaší pozornosti ujít rozhovor s psychologem a děkanem CMTF Peterem Tavelem. „Taky mívám těžká období. Ale můj optimismus je v tom, že to skončí a že to vím, že to skončí.“

„Žádné postižení neexistuje. Je přirozené, že každý člověk má jiné názory, vlastnosti, potřeby a stejně tak různé tělesné možnosti. To, že někdo nevidí nebo nechodí, neznamená, že je postižený. To jen společnost mu dala takovou nálepku. To společnost vytváří postižení.“  Autorkou razantního výroku je Veronika Vítková, doktorandka právnické fakulty. Až si přečtete její příběh, pochopíte, proč si může dovolit říkat takové věci.

Stěžejním tématem čísla je plánovaný absolventský sraz v září tohoto roku. Sejít by se měli všichni, kdo jsou hrdí, že absolvovali UP. Třeba jako lékařský „klan“ Heřmanů. Patnáct absolventů jedné fakulty v jedné rodině – to je nadmíru inspirativní příklad. Stejně jako to, proč student přírodovědy Jiří Chlebníček sedl na kolo a projel s českou vlajkou Ameriku nebo proč je Kristýna Vacenovská, usměvavá brunetka z jižní Moravy, šťastná, že je učitelka.

Pokud ještě váháte, jestli se letos půjdete podívat na AFO, v Žurnále UP budou tipy na to nejlepší, co stojí za to vidět.

A mimochodem, pokud přemýšlíte, kdo je oním diplomatem – absolventem z úvodu článku, malá nápověda. Jde o muže, který vstoupil do služeb státu po listopadu 1989. „A tak jsem šel na konkurz do Černínského paláce. Vybrali nás dva: mě a dnešního ministra obrany Martina Stropnického. Byli jsme první dva, kteří nebyli taženi elitou Občanského fóra a vstoupili do služeb tehdejší československé zahraniční služby.“ Nevíte? Pak si počkejte.

Nový Žurnál UP vyjde 22. března a k dispozici bude zdarma například v označených stojanech na fakultách, v hlavní menze, ve Zbrojnici, v Pevnosti poznání, v UPointu nebo v Konviktu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.